Media servis: “Sve je više brakova u kojima dolazi do otuđenja djece od jednog roditelja”

“Razvodi poznatih osoba često pune novinske retke. Vrlo često klikamo članke koji pišu upravo o toj temi, pratimo bračne nesuglasice i prepucavanja putem medija, koji uključuju i otuđenje djece. U Zagrebu se idućega tjedna okupljaju svjetski eksperti koji će razgovarati upravo o toj temi na online Međunarodnoj konferenciji. Organizatori su Europsko udruženje stručnjaka za otuđenje i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Sve je više brakova u kojima dolazi do otuđenja djece od jednog od roditelja, naglašava za Media servis dr. Gordana Buljan Flander koja upozorava da se dijete na taj način mora odricati pola sebe.”, donosi Medijski servis 13. rujna 2020 vijest koja je prenešena na brojnim radio stanicama i portalima:

“Odrekne se onog dijela sebe koji u njemu predstavlja onog drugog roditelja od kojega je dijete otuđeno. 40-tak godina radim s djecom i imala sam jako puno djece od kojih su roditelji tražili da izbrišu onu polovicu sebe i da žive samo s pola sebe i to s onom polovicom koja predstavlja tog roditelja koji upravlja djetetom. I tu se zaista radi o ispiranju mozga djetetu”.

Osim stručnjaka, ključnu ulogu u procesu otuđenja djece ima pravosuđe, koje u Hrvatskoj još uvijek ne prepoznaje ovaj problem kao emocionalno zlostavljanje. Sudski procesi traju predugo, pa dijete cijeli život živi u ratnoj zoni, ističe ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

“Može se dogoditi da dijete cijelo to vrijeme ne viđa tog drugog roditelja i onda dijete samo kaže da ga i ne želi više viđati. Ovo su teške sudbine djece, ta djeca su nevidljiva, jer roditelji u svojim međusobnim obračunima ne vide djecu i njihove potrebe, nego samozadovoljno uživaju ako dijete odbaci onog drugog roditelja”.

No, osim otuđenja djeteta, veliki problem je i zlostavljanje partnera, koji su u svojim borbama izgubili povjerenje u sustav, nastavlja dr. Buljan Flander. Ipak, partneri mogu naći zajednički jezik, no izuzetno je važno shvatiti da je dijete iznad interesa jednog ili drugog roditelja te da je ključno razdvajanje partnerskog od roditeljskog odnosa. Magistra psihologije Ella Selak Bagarić za Media servis na online konferenciju o otuđenju poziva i medije, koji imaju ključnu ulogu u senzibiliziranju javnosti.

“Jako često se dogodi da kada se mediji upetljaju u slučajeve koji su eksponirani da ne razumuju postupke stručnjaka. Ne smijemo dopustiti da u ovakvim slučajevima odlučuje ulica. Ovo su iznimno zahtjevna dijagnostička pitanja, gdje treba slušati struku, koja se pak mora voditi najboljim interesom djeteta”.

U slučajevima otuđenja, djetetu je potrebna jasna i brza reakcija sustava, upozorava naša sugovornica.

“Ovo je vrlo ozbiljan problem i ako roditelj nije spreman staviti dijete na prvo mjesto, struka ne smije dopustiti da se ponaša jednako kao i taj roditelj”.

Program trodnevne Međunarodne konferencije o otuđenju djece u razvodima dostupan je i na web stranici, a osim stručnjaka na webinar će se moći uključiti i roditelji.”

Izvor: Media servis

Link: http://radio1.hr/strucnjaci-za-ms-sve-je-vise-brakova-u-kojima-dolazi-do-otudenja-djece-od-jednog-roditelja/

Print Friendly, PDF & Email