Libertas TV: Djeca i ekrani

U emisiji Subotom popodne na dubrovačkoj Libertas TV 7. listopada 2017. gostovala je ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, a tema razgovora bila je „Djeca i ekrani“ – o tome koliko bi vremena djeca trebala provoditi pred ekranima.

Ravnateljica je naglasila kako je ovogodišnje istraživanje Poliklinike pokazalo da 50% ispitane djece između četiri i šest godina starosti koristi Internet:

„Važno je da znamo da sve što se događa preko Interneta u svijetu, i neugodne i rizične stvari, dogodit će se i našoj djeci, i na to trebamo biti spremni . Ne možemo se praviti da toga nema.

Veoma često roditelji djece znaju reći „Ja ću svom djetetu isključiti Internet, pa se neće niti priključiti i tako ću ga zaštititi.“ Ali to je danas nemoguće – jer ako mu vi isključite doma Internet, on će otići kod prijatelja i tamo će otići na Internet. Ako predškolsko dijete nema nikakvo iskustvo s korištenjem pametnih telefona, onda će uzeti pametni telefon od svog prijatelja pa će ga koristiti na neprimjeren način.

Dakle, mi danas djecu moramo učiti kako pametno koristiti pametne telefone. Meni nikako nije drago što dijete od dvije godine dobije telefon da se s njim igra. To je neprimjereno. Ali danas to roditelji rade jer se nemaju vremena baviti s djetetom, a na ovaj način ono bude mirno. Ili upale televizor djetetu od 6 -7 mjeseci pa dijete bude mirno jer se na ekranu izmjenjuju razne boje i slike.

A dijete od toga nema nikakve koristi. Američka pedijatrijska asocijacija je dala preporuku da djeca do 2 godine ne bi uopće trebala biti izložena nikakvom ekranu jer dijete do 2 godine nema nikakve koristi niti od gledanja televizije niti od lap-topa niti mobitela. Ali ako danas djetetu od 12,13 mjeseci date mobitel ono će već znati kako listati slike i čak kako koristiti mobitel. Zato se zalažem da se već u predškolskoj dobi u vrtiće uvede edukacija medijske pismenosti – kako pametno koristiti pametne telefone. „ – kazala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Print Friendly, PDF & Email