“Nažalost, u situacijama razvoda braka, kada sudski sporovi dugo traju, moramo reći da je djetetu vrijeme neprijatelj: Što više vremena prolazi, to su posljedice teže. Zaista je jako važno da u tom slučaju, ako se roditelji ne mogu dogovoriti, ako visoki konflikt perzistira, da sustav preuzme ulogu da zaštiti to dijete, jer dijete zapravo ima osjećaj konfuzije, zbunjenosti, do pravomoćne odluke ne zna gdje će živjeti, gdje mu je sigurna baza… Ako su u roditelji u konfliktu, svjedoči konfliktima i manipulacijama. Tako da je žurnost postupanja u ovakvim situacijama za djecu jako, jako bitna. “, kazala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u prilogu novinarke Nataše Ledić Grgurić s temom visokonfliktnih razvoda.

Komentirajući duge sudske postupke o skrbništvu, ravnateljica je rekla:

“Ja se pitam gdje su zapravo djeca u svemu tome: jer gledamo da zadovoljimo jednog roditelja, drugog roditelja, gledamo što svakom dijelu sustava treba od tog djeteta, a zapravo se trebamo pitati što djetetu treba od svih nas.”

Prilog je emitiran u emisiji Labirint na 4. programu HRT-a 16. travnja 2018., a sugovornice su bile i odvjetnice Eleonora Katić i Nataša Pečarević.

Print Friendly, PDF & Email