Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment te Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu organizirali su 8. prosinca 2017. organizirali konferenciju pod nazivom “Medijski odgoj i zaštita dječjih prava“, na kojoj su stručnjaci Poliklinike predstavili rezultate prvog nacionalnog istraživanja o korištenju suvremenih tehnologija u predškolskoj dobi.

Organiziranje konferencije bilo je potaknuto problematikom odnosa medija i djece u Hrvatskoj, a glavni je naglasak bio na važnosti medijske pismenosti i medijskog odgoja u 21. stoljeću. Konferencija je okupila čak 70 autora koji su predstavili 34 znanstvena rada koji će u cijelosti biti objavljeni u zborniku.

Okrugli stol, na kojem su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar (Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu), Maja Flego, dipl. paed. (Ured pravobraniteljice za djecu), dr. sc. Arijana Mataga Tintor (Odjel za predškolski odgoj, obrazovanje i sport Grada Velika Gorica) i doc. dr. sc. Igor Kanižaj (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), pokrenuo je dinamičnu i sadržajnu raspravu o zastupljenosti i proučavanja medija u hrvatskom obrazovnom sustavu, važnosti kritičkog razmišljanja i stvaranja vlastitih medijskih sadržaja.

Na konferenciji je također predstavljen dio spoznaja koje proizlaze iz najnovijeg istraživanja Poliklinike i Hrabrog telefona, koje se bavilo ulogom elektroničkih medija u ranoj dobi (https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/prvo-nacionalno-istrazivanje-o-predskolskoj-djeci-pred-malim-ekranima/). U okviru izlaganja pod nazivom „Digitalno djetinjstvo: Prikaz rezultata prvog nacionalnog istraživanja o korištenju suvremenih tehnologija u predškolskoj dobi“, u autorstvu psihologinja Tee Brezinšćak, Ana Marije Španić i Gordane Buljan Flander, sudionicima su prezentirani podaci o raširenosti i opsegu upotrebe elektroničkih medija među djecom od 2 do 7 godina te rizičnih načina korištenja.

Konferencija je usmjerila pažnju na nedovoljnu razinu medijske pismenosti među djecom, ali i odraslima koji brinu o njihovoj dobrobiti. Istaknuta je potreba za pravovremenim početkom jačanja medijske pismenosti djece, koja danas od najranije dobi odrastanju okružena ekranima, kao i odgovornost i obaveza svih odraslih da posvete svoju pažnju ovom aspektu odgoja, koji je prepoznat kao ključan za sigurnost djece u suvremenom svijetu.

Izvor fotografija: www.bernays.hr

Print Friendly, PDF & Email