Kampanja Vijeća Europe “Zaustavimo spolno nasilje prema djeci” – jedno od pet

Kampanja “Zaustavimo spolno nasilje prema djeci” službeno je započela skupom Vijeća Europe na visokoj razini, održanom u  Rimu je 29. i 30. studenog 2010. Iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba na poziv Vijeća Europe sudjelovale su  prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i dr.sc. Bruna Profaca.

Ovo događanje organizirali su  Vijeće Europe i talijansko Ministarstvo jednakih mogućnosti, a otvorenju je nazočio Giorgio Napolitano, predsjednik Italije, dajući time visoki  simbolički i formalni značaj skupu. Službeno su ga  otvorile Maria Rosaria Carfagna, ministrica (Ministarstvo jednakih mogućnosti, Italija) i Maud de Boer-Buquicchio, zamjenica generalnog tajnika Vijeća Europe.

Glavni cilj kampanje odnosi se na poticanje potpisivanja, ratificiranja i implementacije Konvencije Vijeća Europe iz Lanzarota (207.) o zaštiti djece od spolnog iskorištavanja i zlostavljanja. Uz to, cilj kampanje je i osnaživanje djece, roditelja, stručnjaka i društva u cjelini potrebnim znanjima i alatima kojima bi se preveniralo, ali i ohrabrilo zaustavljanje i prijavljivanje spolnog zlostavljanja djece, kao i jačanje javne svijesti o ovom problemu općenito.

Ova kampanja se obraća lokalnim, nacionalnim i međunarodnim  izvršnim vlastima i zakonodavcima, stručnjacima, djeci, obiteljima, institucijama i zajednicama, potom svima koji se bave dječjim pravima, vladinim i nevladinim institucijama, javnom i privatnom sektoru, medijima, svima koji bi mogli doprinijeti.

Kampanja se temelji na spoznaji da je svako peto dijete u Europi na neki način spolno zlostavljano, te je u skladu s tim i službeni naziv kampanje “JEDNO OD PET ” (“ONE IN FIVE”/”UN SUR CINQ” ).

Predstavljanje kampanje je koncipirano kroz dva dana:

Prvog dana je prezentirana kampanja, popratni materijali, plakati, filmovi i slikovnice za djecu. Prezentiran je i TV spot kojeg je osmislila agencija Grey iz Amsterdama. Tijekom prvog dana izjave i podršku kampanji su dali predstavnici različitih zemalja, nadležnih ministarstva, organizacija Vijeća Europe, UN, Mreže pravobranitelja za djecu i dr.

Drugog dana odvijao se stručni program u četiri sekcije, a izlagači su bili vodeći stručnjaci različitih europskih institucija, vladinih i nevladinih organizacija.

U radnom dijelu pod nazivom Pomoć djeci – žrtvama spolnog nasilja, predavanje pod nazivom : “Koordinacija stručnjaka u rješavanju slučajeva spolnog zlostavljanja djece: prikaz dobre prakse iz Hrvatske” je održala i prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Predstavljene su sve djelatnosti Poliklinike: rad s djecom, ali i edukacija i koordinacija stručnjaka na svim razinama prevencije. Ovaj model rada je tako prikazan i priznat kao učinkovit i na tragu onoga što ova kampanja Vijeća Europe promiče.

Više o Kampanji možete pročitati ovdje .

Zaključci sa skupa u Rimu dostupni su ovdje.

Print Friendly, PDF & Email