Danas je u cijeloj Hrvatskoj raznim događanjima obilježen Dan ružičastih majica (Pink shirt day), a tome su se pridružili i stručnjaci Poliklinike zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Podsjetimo, Dan ružičastih majica je odlukom Hrvatskog sabora 2017. godine proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Pokret osvješćivanja problema vršnjačkog nasilja posljednje srijede u veljači započeo je 2007. godine u Kanadi kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je zbog te boje postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica, koji se potom proširio na cijeli svijet.

U središnjem Dnevniku HRT-a o Danu ružičastih majica i o problemu vršnjačkog nasilja govorila je ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, a emitirani su i dijelovi videa “I ovo smo mi” koje je o problemima mladih snimio Odbor mladih Poliklinike:

Dan ružičastih majica obilježila su i djeca u Dnevnoj bolnici Poliklinike, gdje su nacrtala poster na tu temu, kojeg objavljujemo kao naslovnu ilustraciju ovog teksta.

U Gradskom kazalištu Žar ptica danas je jubilarni međunarodni 20. Naj, naj, naj festival svečano otvoren predstavom o vršnjačkom nasilju “Ako kažeš, gotov si!”. Pri postavljanju predstave stručnjaci Poliklinike i članovi Odbora mladih surađivali su s redateljem i glumcima, a suradnja se nastavlja i tijekom Naj, naj, naj festivala (26. veljače do 1. ožujka 2020.) radionicama nakon predstava s temom vršnjačkog nasilja. Danas su radionice vodili psiholozi Poliklinike Ella Selak Bagarić i Krešimir Prijatelj. Ovogodišnji festival Naj, naj, naj u cijelosti je posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Novac prikupljen prodajom ulaznica 8 festivalskih predstava bit će namijenjen školskim projektima protiv nasilja unaprijed odabranim školama iz različitih dijelova Hrvatske, koje proaktivno djeluju protiv vršnjačkog nasilja u svojoj sredini.

Sa otvorenja Naj, naj, naj festivala je izvijestila RTL televizija u okviru priloga o Danu ružičastih majica za emisiju RTL Danas, a u prilogu je govorila psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić:

Psihologinja Poliklinike Swea Jelić Tuščić je sudjelovala u temi o Danu ružičastih majica koju je objavio portal Miss7Mama pod naslovom “Dan ružičastih majica: Kako razgovarati s djecom o vršnjačkom nasilju?”. Tekst možete pročitati na linku: https://miss7mama.24sata.hr/skolarci/razvoj-od-sedme-do-cetrnaeste-godine/dan-ruzicastih-majica-kako-razgovarati-s-djecom-o-vrsnjackom-nasilju-12375

 

 

Print Friendly, PDF & Email