Jutros je počela 3. europska konferencija s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a (Europske asocijacije praktičara otuđenja od roditelja, engl. European Association of Parental Alienation Practitioners) koja se u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održava do 18. rujna 2020. u obliku webinara.

Uvodni govor konferencije održala je ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander koje je pozdravila 400 prijavljenih sudionika – stručnjaka, praktičara i znanstvenika, riječima (naslovni video):

“Ne mogu ne primijetiti sve ono što smo prošli ove godine, osobno, profesionalno i u ostvarivanju ove konferencije. Čini se puno, poput naše stalne bitke i misije na terenu oko koje ćemo se okupiti u sljedećih nekoliko dana. Uvijek je olujno, nepredvidivo i neuredno, ali evo nas, stojimo snažni, ujedinjeni, fleksibilni, međusektorski i entuzijastični za svoju djecu i djecu koja dolaze.Tema ovogodišnje konferencije je promocija novih kliničkih spoznaja i teorijskih pristupa radu s otuđenom djecom. Konkretno, istražujemo transgeneracijsku traumu, psihološki splitting, privrženost, moć i kontrolu, istraživanje i vođenje pravnih slučajeva. Osvrnuti ćemo se na ono što znamo i ono što smo učinili, ali fokus će nam biti na nečemu iznad toga, na iscjeljenju izvan samog ponovnog ujedinjenja. Pokušati ćemo zaroniti puno dublje, prema istinskom razumijevanju otuđenja, pored dobro poznatih pokazatelja svakodnevne prakse. Dječje odbacivanje jednog roditelja, kakvo danas vidimo, manifestira unutarnji spilitting kod djeteta, traumatični spilitting koji se mora liječiti. Govoriti ćemo o traumi, induciranom psihološkom splitting-u, dinamici moći i kontrole, temeljnoj psihopatologiji i kako s tim raditi. Svima su nam najpotrebnija znanja i praktične vještine koje već danas možemo početi koristiti, a moja velika nada je da ćemo svi to dobiti, počevši od sad. Kada su Nick i Karen Woodall prošle godine došli u Hrvatsku i održali javno predavanje kao dar hrvatskim stručnjacima, kada je preko 800 nas potpisalo dokument „28 istina“, tada je naša zemlja izabrana za domaćina ovogodišnje konferencije, s cijenjenim predavačima iz cijelog svijeta. Ova konferencija nije samo uspjeh stručnjaka, to je ogroman hrvatski, zagrebački i regionalni korak prema europskoj i svjetskoj pozornici u zaštiti djece. I planiramo opravdati to povjerenje. “

Organizaciju konferencije pomogao je Grad Zagreb, a gradonačelnik Milan Bandić otvorio je konferenciju (video): “Dragi i poštovani sudionici međunarodne konferencije o zaštiti djece, pozdravljam vas u svoje ime i u ime Grada Zagreba, nažalost, ovim virtualnim putem. Uvjeren sam da ćemo se uskoro i susresti stvarno, a ne virtualno. Pozdravljam vas i u ime žene koja je posvetila svoj život zaštiti djece i mladih i koja je 20 godina na čelu zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih, prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander. Posebno želim pozdraviti njene prijatelje iz Europe, Karen i Nicka Woodalla, koji žive istu viziju i misiju sa željom da pomognemo svakom mladom čovjeku u njegovom odrastanju, u ranim fazama kao i kasnije, pa i kriznim trenucima. Želim puni uspjeh konferenciji. Vidimo se nekom drugom prilikom direktno na prekrasnim zagrebačkim trgovima. Hvala vam!”


U uvodnom dijelu Nick Woodall predstavio je organizaciju i djelovanje EAPAP-a – Europske asocijacije praktičara otuđenja od roditelja, engl. European Association of Parental Alienation Practitioners. U svom govoru (video) opisao je osnutak 2017. godine, misiju EAPAP-a te ciljeve za budućnost. Posebno je naglasio da su u rad EAPAP-a uključeni stručnjaci iz 15 zemalja Europe, da surađuju sa stručnjacima -kliničarima iz Sjeverne Amerike, Azije, Afrike, Australije i Azije. Rekao je da je za EAPAP ključno podržavajuće partnerstvo Family Separation Clinic iz Londona i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Svjetski ekspert na području otuđenja Wilfred von Boch-Galau održao je u uvodni govor pod nazivom:  “Odakle potječemo: Znanstvene povijesne perspektive otuđenja”.

“Stručnjaci mogu olakšati proces otuđenja ili ga prekinuti. Najveća greška je čekati da se dijete samostalno ‘vrati’ otuđenom roditelju.”, naglasio je  Wilfred von Boch-Galau.

Od tri dana konferencije, prva dva namijenjena su stručnjacima koji rade s djecom, a treći je dan konferencije otvoren za javnost, posebno kao edukacija zainteresiranim roditeljima, koji se mogu uključiti i na webinar Karen i Nicka Woodala namijenjen isključivo roditeljima. Prijave su u tijeku, na linku za registraciju: https://en.eapapzagreb2020.com/registracija

Detaljan program i popis predavača 3. europske konferencije o otuđenju (16. – 18. 9. 2020.) u organizaciji Poliklinike

Print Friendly, PDF & Email