Jutarnji list: “Što kad vas dijete pita: Mama, smijem li na Tik Tok?”

Psihologinja Poliklinike Tea Brezinšćak bila je stručna sugovornica u temi Jutarnjeg lista pod nazivom “Zvijezde hit mreže savjetuju roditelje – Što kada vas dijete pita: ‘Mama, smijem li na Tik Tok?‘ koja je objavljena 3. veljače 2021. Povod temi je ogromna popularnost te aplikacije među mladima u svijetu i u Hrvatskoj,  te zaštitu djece s obzirom na privatnoste te na opasne izazove zbog  kojih je početkom godine jedna 10-godišnja talijanska djevojčica poginula:

“Iako drugim generacijama neke navike današnjih mladih mogu biti neobične, kada ih promotrimo kroz perspektivu potreba koje one zadovoljavaju, postaju nam mnogo bliže. Društvene mreže mjesto su gdje ostvarujemo iste one potrebe koje ostvarujemo i izvan njih – mladi se povezuju s drugima i traže potvrdu, prihvaćanje i podršku, istražuju svoj identitet i izražavaju se ili najčešće jednostavno traže zabavu, odmak ili bijeg od svakodnevice. U vrijeme pandemije, kada su njihovi kontakti i aktivnosti bili ograničeni, društvene mreže postale su jedno od rijetkih mjesta gdje im je sve to dostupno”, pojašnjava veliku popularnost TikToka psihologinja Tea Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

To je svijet u kojem smo samo jedan klik udaljeni od još jednog pregleda, lajka ili pratitelja, koji u našem mozgu pokreću reakcije koje osjećamo kao zadovoljstvo, baš poput poruke prijatelja ili kockice čokolade. Istodobno, ono je i kratkog vijeka, zbog čega nas dugoročno ne ispunjava i može stvoriti potrebu da stalno tražimo još.

Mozak adolescenata jako snažno reagira na iskustva koja doživljavaju pozitivnima, preplavljujući ih uzbuđenjem i ugodnim emocijama, zbog čega su skloni traženju uzbuđenja i novih stvari, a ujedno i osjetljiviji na rizike društvenih mreža. U tom smislu mogli bismo ih usporediti s automobilom koji ima snažan motor i odličnu papučicu za gas, ali slabiju kočnicu. Stoga je u samoj prirodi adolescenata da se uključuju u ponašanja kojima pomiču granice, i to je nešto što je zajedničko svim generacijama u povijesti.

“Društvene mreže ponašanja pojedinog adolescenta mogu pomaknuti korak dalje nego što bi on sam bio spreman, osiguravanjem arene koja će ta ponašanja potkrepljivati. Na taj način adolescenti mogu biti potaknuti i na neka pozitivna ponašanja, kao što je prevladavanje nekih svojih strahova ili, primjerice, podrška potresom pogođenim područjima, ali se mogu izložiti i vrlo opasnim situacijama”, ističe Brezinšćak.

Navodi da je jedan od primjera pozitivne upotrebe TikToka i aktualna pandemija u kojoj se on pokazao kao izvrstan medij za širenje informacija o očuvanju zdravlja, koji je iskoristila i sama Svjetska zdravstvena organizacija.

Djeca putem društvenih mreža mogu biti izložena sadržajima koji nisu primjereni dobi, ponašanjima vršnjaka koja ih mogu povrijediti ili čak kontaktu s odraslima koji mogu imati vrlo opasne namjere. Rizik je veći za djecu koja sama stvaraju i dijele sadržaj, a koja to nerijetko čine i daleko od očiju roditelja. Stoga je važno odgoditi početak korištenja društvenih mreža dok dijete ne bude spremno, a prve korake uz društvene mreže učiniti zajedno s roditeljima.

Važno je graditi odnos u kojem djeci jasno dajemo do znanja da smo tu za njih, da nam je važno da nam kažu ako ih nešto uznemirava, čak i ako se boje da su pritom sami u nečemu pogriješili, i da ćemo biti uz njih i pružiti im podršku, savjetuje psihologinja.

“Mnogi roditelji pitaju nas kako prepoznati da se nešto događa s njihovom djecom. Djeca koja imaju negativna iskustva na društvenim mrežama mogu pokazivati promjene u ponašanju, primjerice postati povučenija, potištenija i nesigurnija ili, pak, sklonija burnim reakcijama, češće se sukobljavati s roditeljima ili kršiti pravila. Može im biti teže koncentrirati se ili učiti, zbog čega mogu i popustiti u školi. Također mogu biti uznemirena kada dobivaju poruke ili stalno nervozno pogledavati mobitel. Budući da ove promjene mogu odražavati i niz drugih okolnosti, da bismo bili sigurni postoji li zapravo razlog za zabrinutost, važno je dati im do znanja da smo ovdje za njih i potaknuti ih na razgovor.”

Izvor: Jutarnji list: Link: https://www.jutarnji.hr/life/tehnologija/zvijezde-hit-mreze-savjetuju-roditelje-sto-kada-vas-dijete-pita-mama-smijem-li-na-tik-tok-15047714

Print Friendly, PDF & Email