Jutarnji list: “Mladi za mlade: Stoj kući. Ja ne želim biti odgovoran za nečiju smrt, želiš li ti?”

U Jutarnjem listu od 31. ožujka 2020. objavljena je opširna tema pod nazivom »Mladi za mlade: Stoj kući. Ja ne želim biti odgovoran za nečiju smrt, želiš li ti?« u kojoj je novinarka Snježana Pavić predstavila kampanju »Podijeli, podrži, izdrži« koju je pokrenula Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u suradnji s digitalnom agencijom »Degordian« i prof. dr. sc. Mislavom Antom Omazićem s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Sugovornica je novinarki bila psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić:

»Misle da su svemoćni, da im ništa ne može biti. Nemogući su, ne slušaju vas. Odbijaju biti poslušni. Mladi ljudi. Ponašaju se kao što smo se i mi ponašali u njihovim godinama.

No činjenice kažu da i njih koronavirus pogađa, iako u znatno manjem postotku, i još gore, da mogu ozbiljno ugroziti zdravlje svojih bližnjih jer mogu prenijeti virus, a da i ne znaju da su zaraženi. Definitivno ne žele slušati roditelje. Ali postoji netko koga će slušati, znaju to psihologinje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba koju vodi Gordana Buljan Flander, profesor s Ekonomskog fakulteta Mislav Ante Omazić i njihovi prijatelji i prijateljice iz marketinške agencije Degordian.

Zabranjeno voće

Pokrenuli su kampanju za očuvanje mentalnog zdravlja i podršku mladima u vrijeme izolacije »Podijeli, podrži, izdrži« kojom preko društvenih mreža pozivaju mlade da budu odgovorni.

Najveći dio onih koji krše preporuke o sigurnoj distanci i zabrani okupljanja su odrasli ljudi. Zabranjeno voće je najslađe, kaže psihologinja Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih: javljaju im se roditelji koji se žale da do prije tjedan dana svoju djecu tinejdžere nisu mogli navesti da izađu iz sobe i maknu se s interneta, a sada se stalno žele nalaziti s prijateljima, nalaze se s vršnjacima po haustorima i stanovima.

Zabrana ne pali

Kod odraslih će vjerojatno djelovati novčane kazne. Kod djece i mladih zabrana neće upaliti, ističe psihologinja, nego to kad sami shvate da rade nešto dobro i da je to bitno, kad vide da je njihova uloga u tome da svima nama pomognu.

»Osjećaj nedodirljivosti i stav »to se meni ne može dogoditi« tipičan je za tinejdžere. Ali tipična je i solidarnost, kako pokazuju istraživanja, međusobno su povezani i vole pomagati«, ističe psihologinja Selak Bagarić. To su odlučili iskoristiti u kampanji.

»Mladi čovjek mora sam shvatiti zašto mora ostati u kući, a najbolje kroz primjer svog vršnjaka ako mu on kaže: »Molim te, meni je netko u obitelji bolestan, razmišljaj o drugima i ostani kod kuće«. »Ja ne želim biti odgovoran za nečiju smrt«, rekao mi je prošlog tjedna jedan mladić. Želiš li ti? Jako je bitno da sada čuju takve poruke, da sami shvate težinu situacije, i jedni druge motiviraju da izdrže. Jer ovo je teško svima«, upozorava psihologinja.

Zabrane inače ne pomažu u adolescenciji, ponavlja. Djeluje samo ako adolescent sam shvati što je važno i zašto.

»Već 10 godina radim s djecom i znam koliko će biti požrtvovni ako vide da nekom vršnjaku nešto treba«, objašnjava Selak Bagarić pristup mladima. Roditelje neće slušati, ali ako od svog vršnjaka čuju da im je stalo do člana obitelji koji spada u rizičnu skupinu, to je drugačije. Tako će prihvatiti da je važno da paze s kim su u kontaktu i da se ne okupljaju.

…..

Uključili su se influenceri poput Elle Dvornik

Objaviš post tipa: Što si danas radio? Ja sam slušao glazbu, radio sam mindfulness i učio kuhati, a ti? I nominiraš drugog koji treba reći što je radio danas. Kampanja »Podijeli, podrži, izdrži« formulirana je u obliku challengea, izazova, poput lavine snijega koja se kotrlja društvenim mrežama: ja te izazivam da kažeš što si danas radio za sebe, ovih dana, dok smo prisiljeni ostati doma, kako ne bismo ugrozili ni sebe ni druge.

»Pozivam mlade na veliku solidarnost, jer znamo da oni to mogu«, ističe psihologinja Ella Selak Bagarić. U kampanju na Instagramu dobrovoljno su se uključili brojni influenceri poput Elle Dvornik, Janka Janića, Paule Sikirić, Marka Vuletića.

»U ovakvim krizama se pokazuje da što više toga se zatvori, kao da se srce više otvori«, poručuje Selak Bagarić.«

 

Uključiti se možeš i ti! Odaberi neki od predložaka koji ti se najviše sviđa, a možeš i više njih, napravi screenshot i objavi ga ispunjenog na svom Instagramu uz hashtagove #ostanidoma i #tujednizadruge. Na ovaj ćeš si način osvijestiti da već radiš puno za sebe i za društvo, ali i podsjetiti druge kako mogu pomoći sebi, ostati mirni, zdravi i pozitivni te drugima da ostanu sigurni.

Podijeli story na svom profilu, zajedno budimo #tujednizadruge i prevladajmo ovu krizu kroz jačanje mentalne otpornosti, komuniciranje pozitivnih vrijednosti koje sprječavaju širenje panike i preuzmimo odgovornost, jer nismo sami i nismo nemoćni.

podijeli, podrži, izdrži

 

Print Friendly, PDF & Email