Istraživanje Hrabrog telefona: “34% ispitanih smatra da tjelesno kažnjavanje roditeljima ne bi trebalo zabraniti”

Povodom Međunarodnog dana odgoja bez batina koji se u cijelom svijetu obilježava 30. travnja Hrabri telefon predstavio je rezultate istraživanja o stavovima o tjelesnom kažnjavanju djece provedenom u sklopu projekta “Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece”, provedenog tijekom kolovoza 2017.

Istraživanje je provedeno online, a rezultati se temelje na reprezentativnom uzorku od 500 sudionika iz cijele Republike Hrvatske. Istraživanje je utvrdilo da:

• svaka druga osoba (52%) smatra da se tjelesno kažnjavanje generalno ne bi trebalo koristiti, no smatra ga opravdanim u nekim situacijama,

• nešto manje od dvije petine sudionika (39%) prepoznaje štetnost tjelesnog kažnjavanja i smatra da se ono nikada ne bi trebalo koristiti,

• svaki treći sudionik (34%) smatra da tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo zabraniti roditeljima u odgoju djece,

•  41% sudionika ne zna je li tjelesno kažnjavanje u RH zakonom zabranjeno.

Ovi rezultati dobiveni su u sklopu dvogodišnjeg projekta koji je financiran u okviru Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske unije, a  provodi se na području Hrvatske, Latvije i Poljske. Projekt je usmjeren na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece u uključenim zemljama kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka.

Hrabri telefon, tjelesno kažnjavanje djece

„Rezultati ukazuju na to da građani i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama, smatraju ga učinkovitom odgojnom metodom i imaju slabu svijest o zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja u Hrvatskoj. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnažiti stručnjake iz dječjih vrtića u radu s roditeljima, posebice o problematici tjelesnog kažnjavanja. Kada govorimo o predškolskoj dobi, govorimo o kritičnom razvojnom razdoblju u kojemu roditelji često ne znaju kako drugačije postupiti. Zajednički cilj nam je biti uz roditelje onda kada im je podrška najpotrebnija i pomoći im prepoznati učinkovito i pozitivno roditeljstvo u njima samima. Već godinama im pružamo podršku putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate (0800-0800), a sada smo to mogli činiti i putem ovog projekta.“, istaknula je Hana Hrpka, prof. psihologije, predsjednica Hrabrog telefona.

Hrabri telefon na temelju dobivenih rezultata radi na osnaživanju stručnjaka predškolskih ustanova kako bi roditeljima informacije o tjelesnom kažnjavanju bile što dostupnije i kako bi pomogli promjeni slike o tjelesnom kažnjavanju u hrvatskom društvu.

Rezultate ovog istraživanja Hrabrog telefona u cijelosti su dostupni za preuzimanje ovdje:

Stavovi-prema-tjelesnom-kažnjavanju-i-ostalim-odgojnim-postupcima-u-Poljskoj-Latviji-i-Hrvatskoj-–-hrvatski-rezultati

 

Print Friendly, PDF & Email