Učenici 5. i 6. razreda zadarskih osnovnih škola prisustvovali su 20. studenog 2019. interaktivnom predavanju ravnateljice prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander o prednostima i rizicima modernih tehnologija u njihovom odrastanju. Predavanje je održano u Zadru u sklopu projekta »Prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu« kojeg provodi Volonterski centar Zadar uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Centra za socijalnu skrb Zadar, Grada Zadra i Zadarske županije.

Uz ravnateljicu, predavači su bili i psiholog-pripravnik Poliklinike Krešimir Prijatelj i Luka Wűrsching, član Odbora mladih.

Tijekom predavanja, ravnateljica je govorila o načinima zaštite djece na internetu, prepoznavanju nasilnog ponašanja u elektroničkom okruženju i načinu prijavljivanja neželjenog sadržaja. Predavanje je organizirano interaktivno, u obliku kriza, gdje je ravnateljica s učenicima diskutirala kroz različite situacije za koje su djeca trebala ocjeniti smatraju li ih elektroničkim nasiljem ili ne. Djeca su osim odgovora na pitanja, davala i pregršt svojih ideja kako sigurno koristiti internet i društvene mreže.  Pokazali su puno znanja o modernim tehnologijama, imali su mnoštvo ideja kako sigurno koristiti internet i društvene mreže, a obrazloženja su im bila vrlo logična i utemeljena kad su objašnjavali zašto su neka ponašanja na internetu i društvenim mrežama rizična. 

Član odbora mladih Poliklinike Luka Wűrsching je naveo neke načine zaštite od nasilja i uvredljivih sadržaja na platformama za umreženo igranje igara preko interneta, a psiholog-pripravnik Poliklinike, Krešimir Prijatelj prošao je s djecom kroz postavke privatnosti i dodatne načine zaštite na društvenim mrežama: Snapchat, Instagram, Youtube i TikTok za koje su djeca navela da ih najviše koriste.

Na predavanju je naglašeno kako nasilje možemo podržavati ne samo onime što činimo, već i onime što ne činimo, osvrnuvši se na nužnost prijavljivanja i blokiranja stranica i sadržaja uvedljivog ili nasilnog sadržaja. Uz to, ravnateljica je kroz razgovor s mladom publikom naglasila da ne bismo trebali slati poruke ljuti; da ono što je za nas šala, ne mora biti šala i za druge; da ne prosljeđujemo tuđe fotografije, poruke ili snimke koje mogu dovesti u neugodnu situaciju i da se prije nego što kliknemo “Pošalji”, zapitamo kako bismo se mi osjećali da primimo takovu poruku ili sadržaj.

Na kraju predavanja, ravnateljica je imala čast uručiti nagrade djeci čiji su likovni, literarni ili fotografski radovi na temu “NE! nasilju na internetu” u izboru Volonterskog centra Zadar ocijenjeni najboljima.

Print Friendly, PDF & Email