INDEX: “Istraživanje: Svaki peti roditelj u Hrvatskoj je depresivan, a dio tuče djecu”

Na portalu Index.hr 28. svibnja 2021. objavljen je članak o istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba o roditeljstvu u pandemiji, koje je pokazalo da roditeljsku ulogu otežavaju u 80% slučajeva razne brige, u 51% slučaja mjere fizičkog distanciranja barem ponekad otežavaju roditeljsku ulogu, 53% neugodni osjećaji, 55% financijske brige. Oko 8% roditelja je nezadovoljno, a 5% je vrlo nezadovoljno podrškom škole za vrijeme pandemije covida-19. Autorica članka je Martina Pauček Šljivak:

“Rezultati istraživanja: U 5.5% slučaja barem jednom su fizički kaznili dijete

“Gotovo 10% roditelja navodi da nema dovoljno, odnosno ima manjak tehnološko-informatičke opreme potrebne za neometano djetetovo praćenje online škole. Gotovo 20% roditelja kao najveći izazov tijekom nastave na daljinu navodi balansiranje roditeljskih obaveza, dok 26.1% roditelja navodi nemotiviranost djece za učenjem. Svaki peti roditelj provodi više vremena nego prije pandemije u pomaganju djeci oko nastavnih obaveza, učenja ili slično. Dvije trećine roditelja provodi tu količinu vremena s djecom u aktivnostima koje nisu povezane sa školom kao i prije pandemije, 15,5% roditelja provodi više vremena, 13,5% roditelja provodi manje vremena nego prije pandemije.

Oko 5% djece, prema procjeni roditelja, ima teškoće učenja pri nastavi na daljinu. 2.1% roditelja izvijestilo je o težim zdravstvenim teškoćama kod svoje djece, a 1% roditelja o poremećajima mentalnog zdravlja.

Kao metode discipliniranja roditelji koriste: u 77.6% slučajeva podižu ton ili viču na djecu, gotovo polovina roditelja uskratu (aktivnosti ili privilegija), svaki treći roditelj koristi tehniku isključivanja, a u 5.5% slučaja barem jednom su fizički kaznili dijete. Svaki peti roditelj ima povišenu razinu depresivnosti, svaki četvrti roditelj povišenu razinu anksioznosti, dok značajan broj roditelja (41.6%) osjeća povišenu razinu stresa”, rezultati su to izvještaja istraživanja pod nazivom Roditeljstvo u pandemiji: izazovi, rizici i prilike odrastanja.

Projekt “COVID-19 i mentalno zdravlje: jučer, danas, sutra…”

Riječ je o istraživanju o iskustvima roditelja u Hrvatskoj tijekom zdravstvene krize uslijed pandemije covida-19. To istraživanje dio je šireg istraživačkog projekta COVID-19 i mentalno zdravlje: jučer, danas, sutra…, a obuhvaćena su iskustva više od 680 roditelja i njihove djece. Navedeni projekt provodio se od studenog 2020. do siječnja 2021. godine.

“Cilj istraživanja bio je provjeriti vidimo li doista što proživljavaju djeca i roditelji, jesu li iskustva u proteklih godinu dana ostavila trag u njihovom psihičkom funkcioniranju i jesu li im potrebni stručnjaci te, ako jesu, kako. Nadamo se da će rezultati tog istraživanja pomoći u nalaženju odgovora i razumijevanju izazova današnjeg roditeljstva te biti temelj za daljnje osnaživanje otpornosti djece, roditelja i zajednice”, navodi ravnateljica Poliklinike, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Projekt COVID-19 i mentalno zdravlje: jučer, danas, sutra… proveli su u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Autori koji potpisuju izvještaj navedenog istraživanja su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, prim. doc. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, Krešimir Prijatelj, mag. psych. i Ella Selak Bagarić, klinička psihologinja.”

Izvor: Index.hr

Link: https://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-svaki-peti-roditelj-u-hrvatskoj-je-depresivan-a-dio-tuce-djecu/2279158.aspx

Print Friendly, PDF & Email