Index: “Djeca neće u školu do kraja godine, a mnoga su zatvorena doma sa zlostavljačima”

O porastu obiteljskog nasilja tijekom perioda izolacije zbog pandemije koronavirusa i o kampanji “Iza Vrata” koju je pokrenula Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u suradnji s MUP-om i digitalnom agencijom Degordian piše novinarka Martina Pauček Šljivak u Indexu. U članku pod nazivom “Djeca neće u školu do kraja godine, a mnoga su zatvorena doma sa zlostavljačima” objavljenom 21. travnja 2020. navode se podaci MUP-a o porastu nasilja nad djecom u prvom tromjesečju 2020. godine:

“Index je zatražio od MUP-a najnovije podatke o nasilju nad djecom, a podaci pokazuju da se u odnosu na lani povećao broj takvih slučajeva. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 569 kaznenih djela Povrede prava djeteta u odnosu na 326 takvih kaznenih djela 2019. godine, doznajemo iz MUP-a.

“U odnosu na statističke pokazatelje u području kaznenopravne zaštite djece i bliskih osoba, u prva tri mjeseca 2020. godine zabilježili smo ukupno 1.745 kaznenih djela što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine porast za 8 posto. Najveće povećanje bilježimo kod kaznenog djela Povreda djetetovih prava, u prva tri mjeseca ove godine zabilježili smo 569 kaznenih djela u odnosu na 326 kaznenih djela 2019. godine”, stoji u odgovoru MUP-a za Index.

U MUP-u ističu kako se sva postupanja vezana uz dojave nasilja u obitelji te nasilja nad djecom i nadalje provode prioritetno i žurno.

“Svjesni smo da u slučajevima narušene obiteljske dinamike ova situacija može utjecati na povećanje rizika od nasilja u obitelji osobito prema ranjivim članovima obitelji: djeci, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom. Stoga se dojave nasilja u obitelji smatraju najrizičnijim intervencijama koje ne trpe odgodu, neovisno o drugim ugrozama”, ističu u MUP-u.

U tom smislu nadležna ustrojstvena jedinica Ravnateljstva policije dostavila je, ističu, svim policijskim upravama raspis vezano uz rizike s kojima se suočavamo u uvjetima poduzimanja mjera u suzbijanju covida-19, posebno naglasivši da su i u ovim izvanrednim okolnostima, postupanja povodom dojava ili saznanja o izloženosti djece fizičkom, seksualnom zlostavljanju ili drugom ugrožavajućem ponašanju pored dojava o trenutnoj izloženosti nasilju u obitelji, prioriteti koji zahtijevaju žurno poduzimanje mjera sprečavanja daljnjeg zlostavljanja i zaštite žrtava.”

….

“Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander za Index je pak rekla da su u trenutku epidemije koronavirusa brojna djeca zatvorena doma sa svojim zlostavljačima.

“Ta su djeca zatvorena sa zlostavljačima, ne mogu zvati Hrabri telefon jer bi ih roditelji čuli, a ono što se sad događa je da su brojna djeca izložena zlostavljanju ne samo jednog, nego od oba roditelja jer je puno rizičnih faktora, od nezaposlenosti roditelja, neizvjesnosti, izoliranosti djece od ostatka svijeta. Roditelji svoj bijes iskaljuju na najslabijem članu obitelji – djetetu. Djeca tako proživljavaju najgore trenutke jer su izložena zlostavljanju oba roditelja pa se ne mogu nijednom od njih požaliti i to je još gore. Upravo zato trebamo apelirati na hrabrost i odgovornost susjeda da reagiraju i prijave ako čuju nasilje jer svi mi moramo biti glas te djece”, kazala je za Index Gordana Buljan Flander.

Navodi kako se u ovom trenu događa još jedan vid nasilja i to kod djece razvedenih roditelja koji su imali visoko konfliktne razvode.

“U ovom trenu su osim fizičkog, mnoga djeca izložena i psihičkom nasilju. Roditelji koji su i inače manipulativni sad koriste situaciju da djeci zabrane viđanje s drugim roditeljem, a prema našim informacijama, ne daju im čak ni kontakt putem Skypea, WhatsAppa i drugih platformi kako bi se dijete s drugim roditeljem vidjelo putem videopoziva”, kazala je za Index Gordana Buljan Flander.

Pokrenuta kampanja “Iza ovih vrata živi Mia”

Njena je Poliklinika zajedno s MUP-om i agencijom Degordian pokrenula kampanju “Iza Vrata”, koja ima za cilj osvijestiti sve građane da prijavljuju nasilje koje se događa u njihovoj blizini, posebno prema najmlađima.

Mia, kako u kampanji nazivaju djevojčicu iza zatvorenih vrata, svakodnevno se susreće s nasiljem u obitelji, a takvih Mija, poručuju iz Ravnateljstva policije, “među nama ima više nego što mislimo i ne smijemo ih ostaviti samima”.

Voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži Anita Matijević ističe da Ravnateljstvo policije, u uvjetima poduzimanja mjera zaštite od koronavirusa i socijalne izolacije, posebno vodi računa o mogućoj eskalaciji nasilja nad djecom.

Navodi kako je sprječavanje nasilja nad djecom i obitelji jedan od prioriteta i rizika na koje je policija usmjerena.

“Nasilje nije privatni problem obitelji, nego globalni izazov našeg društva, a odgovornost za sprječavanje imamo svi koji znamo za njega, osobito sada kada neke žrtve nemaju priliku same potražiti zaštitu”, naglašava Matijević.

Stoga moli sve građane da policiji, sada više nego ikada, budu partneri koji kada primijete rizik, prijetnju za sigurnost djeteta ili ranjivih članova obitelji reagiraju i dojave im svoja saznanja ili sumnje.

MUP: Nazovite 192 kad iz drugog stana čujete vikanje, plač, lomljenje stvari i poziv u pomoć

Napominje da policija po dojavama ili saznanjima o izloženosti djece zlostavljanju postupa žurno te ima i koristi mehanizme zaštite žrtava, “stoga ukoliko iz drugog stana čujete vikanje, plač, lomljenje stvari i poziv u pomoć – nazovite 192, vaš poziv može spasiti nečiji život”.

“Vrata svih institucija koja inače alarmiraju oko različitih oblika nasilja nad djecom su zatvorena”, upozorio je Ivan Tušek iz agencije Degordian i građane pozvao da obrate pozornost na djecu u njihovoj blizini.

Gordana Buljan Flander je za Index rekla da je Poljska preuzela njihovu kampanju “Iza vrata” i da su u pregovorima i s Vijećem Europe i Europskom komisijom da i ostale članice EU preuzmu kampanju. A ova se kampanja od danas nalazi i na portalu Europske mreže za prevenciju kriminaliteta.

Doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, zamjenica ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, rekla je da se postavlja pitanje sigurnosti djece u obiteljima u kojima je od ranije postojalo obiteljsko nasilje.

Nekima je dom najopasnije mjesto na svijetu

Za tu je djecu koja žive u nasilnim obiteljima, navodi, najopasnije mjesto na svijetu dom.

U vrijeme koronavirusa karantenski stil života, ističe, povećava rizik sigurnosti u domu koji pogađa obiteljsko nasilje.

Takva iskustva, navodi, nesistematizirano već postoje u Kini, gdje je osnovan pokret #AntiDomesticViolenceDuringEpidemic na platformi Sina Weibo. U magazinu Sixth Tone, Wan Fei, osnivač neprofitne udruge protiv nasilja, navodi da se broj nasilja u obitelji od početka epidemije u Kini gotovo udvostručio.

“U našim okolnostima, mogućnost izlaska na teren, kao jedne od osnovnih funkcija Centara za socijalnu skrb i posljedične nemogućnosti procjene stanja, značajno je limitirana. Uobičajeno je da žrtve nasilja imaju tendenciju odgađanja prijave zlostavljanja, nerijetko čekajući da zlostavljač ode iz doma na posao ili negdje drugdje, skrivajući istinu od prijatelja, rodbine i drugih poznatih ljudi. U ovim okolnostima potpune promjene dnevnoga ritma, takav scenarij je u cijelosti onemogućen”, kaže dr. sc. Slijepčević Saftić.”

Izvor: Index.hr: https://www.index.hr/vijesti/clanak/djeca-nece-u-skolu-do-kraja-godine-a-mnoga-su-zatvorena-doma-sa-zlostavljacima/2176871.aspx

 

Print Friendly, PDF & Email