Index: Dijete je zbog roditelja danima pred školom umjesto u školi: “Školska pravila su ista za sve”

Povodom dramatičnih događanja pred osnovnom školom u Krapinskim Toplicama, gdje niti jučer u školu nije pušten učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku u zajedničkim prostorijama unutar škole, novinarka Indexa Martina Pauček Šljivak razgovarala je s ravnateljicom Poliklinike prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander i pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević:

Index piše:

“Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih: Školska pravila trebaju vrijediti za sve

Ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander, pitali smo kako situacija u zagorskoj osnovnoj školi, koja traje već neko vrijeme, utječe na učenike.

“Ne ulazeći u konkretan slučaj, mogu reći da je za školsku djecu jako važno da u situaciji povećane nesigurnosti, nepredvidivosti života, kad su u produljenom stresu već dvije godine, imaju jasnu strukturu i predvidivost. To znači da bi školska pravila trebala vrijediti za sve. To djeci daje osjećaj sigurnosti i predvidivosti, da se nikoga ne izdvaja i nikoga ne obilježava. Živimo u vremenu kad se ionako povećava anksioznost i depresivnost kod djece, kad imaju osjećaj praznine, tuge, ovo je vrijeme u kojem su djeca imala puno gubitaka, sve to utječe na njih, zato je jako važno da djeca imaju jasnu strukturu i predvidivost”, objasnila je za Index prof. dr. sc. Buljan Flander.

Dječja pravobraniteljica: Djetetu se nanosi štetu jer ga se potiče na neprimjerena ponašanja

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirat Dragičević za Index je rekla kako su se tijekom epidemije koronavirusa i uvođenja epidemioloških mjera i uputa, kojima su uvedena nova pravila ponašanja u školama koja su obvezna i za djecu i za odrasle, susretali sa slučajevima u kojima su roditelji odbijali takve mjere te čak upućivali djecu da ne poštuju obvezu nošenja zaštitne maske u školi.

“U svim takvim slučajevima isticali smo da poticanje djece da krše pravila ponašanja u školi, kao i ostale propisane epidemiološke mjere, predstavlja ponašanje koje nije u skladu s djetetovim najboljim interesima i koje djetetu nanosi štetu jer ga potiče na neprimjerena ponašanja zbog kojih dijete može snositi posljedice”, istaknula je dječja pravobraniteljica.

Navodi kako su svjesni da pridržavanje epidemioloških mjera nije lako te da dugo trajanje epidemije kod nekih može dovesti do sve težeg suočavanja i nošenja sa zahtjevima koji se odnose na potrebu održavanja razmaka, nošenja zaštitne maske, korištenja dezinficijensa, mjerenja temperature prilikom ulaska u određeni prostor i slično.

“Svrha tih pravila jest zaštita zdravlja svih u školi”

“Međutim, neovisno o osobnim stavovima i osjećaju zamora epidemijom, roditelji trebaju znati kako je u pogledu organizacije rada u školama na snazi dokument pod nazivom Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti covid-19 (za pedagošku/školsku godinu 2021./2022.) koje je u kolovozu 2021. donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja”, kazala je za Index.

Dodala je kako su sastavni dio ovoga dokumenta Upute za sprječavanje i suzbijanje covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. te da preporuke sadržane u tim dokumentima u ovome trenutku u velikoj mjeri određuju pravila rada i ponašanja u odgojno-obrazovnim ustanovama, kako djece, tako i odraslih.

“Svrha tih pravila jest zaštita zdravlja svih u školi, pa tako i zaštita prava djece na najvišu moguću razinu zdravlja, i zato je škola dužna osigurati njihovu primjenu te ih jednako trebaju poštovati svi. Na odraslima je da ulože dodatni napor kako bi djeci pružili svu potrebnu podršku u suočavanju s izazovima pred koje nas stavlja covid-19, sve dok za tim bude postojala potreba, a ne da dodatno djeci otežavaju aktualnu situaciju”, navela je Helenca Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica: Škole trebaju jaču podršku nadležnih institucija

Istaknula je kako se upravo poštovanjem epidemioloških pravila omogućuje da se nastava održava uživo te da se u vrijeme epidemije što duže očuva mogućnost škole licem u lice, “prave škole” koja je djeci neophodna za njihovo zdravo odrastanje.

“Zbog aktualnih događanja u školama očito je da škole, u osiguranju prava djece na zaštitu zdravlja u vrijeme epidemije, a sada čak i u zaštiti sigurnosti djece i odraslih u školi, trebaju jaču podršku nadležnih institucija. Zato pozivam sve koji mogu pridonijeti osiguranju pretpostavki za sigurno i poticajno obrazovno okruženje da učine sve kako bi djeca u ovoj nastavnoj godini imala šansu obrazovati se u okruženju koje je primjerenije njihovim razvojnim potrebama – u prostoru škole i igrališta, zajedno sa svojim prijateljima, u neposrednom kontaktu sa svojim učiteljima i nastavnicima”, rekla je za Index pravobraniteljica za djecu Helenca Pirat Dragičević.”

Izvor: Index.hr

Link: https://www.index.hr/vijesti/clanak/buljan-flander-o-roditeljima-antimaskerima-djetetu-nanose-stetu/2303861.aspx

 

Print Friendly, PDF & Email