IKA: “U Cresu održani Dani trajne formacije franjevaca konventualaca”

Agencija IKA izvijestila je o Danima trajne formacije franjevaca konventualaca koji su održani od 12. do 16. rujna u samostanu sv. Frane u Cresu se održao redoviti susret trajne formacije. Tema ovogodišnjeg susreta bila je “Svakodnevna svetost u životu redovnika franjevca”, a jednodnevni seminar važnosti ljubavi, privrženosti i odgajanja djece i mladih u zdravim obiteljima i sredinama:

“Na susretu je sudjelovalo petnaestak franjevaca konventualaca, najviše mladih. Neki, unatoč želji, zbog obveza nisu mogli sudjelovati. Kako su i sami fratri istaknuli, radi se o jedinstvenoj prilici za kvalitetnu formaciju, za zajedničku molitvu, za susrete i druženja te podjelu iskustava iz vlastitih župa i samostana u kojima žive i djeluju.

U ponedjeljak 13. rujna predavanja je održala prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, psihologinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Govorila je o važnosti ljubavi, privrženosti i odgajanja djece i mladih u zdravim obiteljima i sredinama. Upozorila je na zabrinjavajuće podatke o nasilju i zlostavljanu djece i mladih te na činjenicu da su mnogi roditelji nedorasli za odgajanje vlastite djece. Zbog toga je istaknula važnost suradnje redovnika i svećenika sa ustanovama koje su nadležne u tim slučajevima. Osim toga govorila je i o tome kako osobna, osobito ona rana, iskustva i odnosi svakog pojedinca formiraju sliku o sebi i odnos prema drugima. Stoga svaka osoba treba uvidjeti ta iskustva i nikada se ne dislocirati od njih, istaknula je. To će omogućiti zdrav psihološki i emotivni razvoj osobe. Profesorica Buljan Flander je također naglasila kako prepoznavanje i osvješćivanje nekih obrazaca u nama samima i u drugima može doprinijeti razumijevanju i empatiji u radu s ljudima. Sudionici su sa zanimanjem pratili predavanja, postavljali pitanja te davali osvrte i dijelili neka vlastita iskustva iz pastoralnog djelovanja.

Drugi i treći dan susreta bio je rezerviran za franjevačke teme. Budući da je predavač bio spriječen održati predavanje poslao je elektronskim putem radne materijale koji su dani sudionicima za osobno proučavanje. Bila je to prilika da se posveti više vremena za susret na kojem su prisutni franjevci konventualci podijelila svoja iskustva iz samostanskog života i pastoralnog djelovanja te na kojemu su se osvrnuli na prethodno četverogodište i dali neke prijedloge za budućnost. U srijedu 15. rujna franjevci su sudjelovali na predstavljanju knjige “Dnevnik fra Joze Miloševića (918.-1919.)” u izdanju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” iz Zagreba, a koje se održalo u klaustru samostana sv. Frane u Cresu.

Na kraju Dana trajne formacije braća su posjetila sestre benediktinke s kojima su slavili misu. Osim zajedničke molitve i misnih slavlja, predavanja i službenih susreta, sudionici su imali dovoljno slobodnog vremena koje su iskoristili za osobne susrete i razgovore, vožnju samostanskom brodicom i za kupanje, te za posjet Lubenicama i Valunu, malim mjestima na otoku Cresu.”

Izvor: IKA

Link: https://ika.hkm.hr/novosti/u-cresu-odrzani-dani-trajne-formacije-franjevaca-konventualaca/

Print Friendly, PDF & Email