U sklopu suradnje hrvatskih i irskih stručnjaka različitih profila, a koji djeluju na području sprečavanja spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, organizirano je studijsko putovanje hrvatskih predstavnika u Belfast i Dublin od 5. do 10 ožujka 2012. tijekom kojeg im je prezentiran rad sustava u Irskoj u slučajevima spolnog zlostavljanja djece.

Program posjeta provodio se pod nazivom ”Jačanje kapaciteta u borbi protiv spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece te suradnja i pomoć vulnerabilnoj skupini žrtava”, a naglasak je bio na provođenju istrage pri sumnji na zlostavljanje djeteta te suradnji policijskih i pravosudnih tijela s djelatnicima zdravstva i socijalne skrbi.

U studijskoj posjeti sudjelovali su hrvatski predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Policijska akademije, Uprava za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Uprava za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima, Državno odvjetništvo, predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih te Iskona.

Član tima studijske posjete bio je i dr. Domagoj Štimac, psihijatar i zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email