U emisiji “Argumenti” Hrvatskog katoličkog radija emitiranoj 24. veljače 2021. tema je bila: “Kako odgovarati na dječja pitanja o spolnosti? Kako birati riječi? Koja dob je primjerena za ovu temu? Kako Crkva gleda na čovjeka i njegovu spolnost, njegovo dostojanstvo i integritet? Na ova pitanja u Argumentima HKR-a odgovarali su ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, direktor izdavačke kuće “Salesiana” don Mihovil Kurkut i predsjednica udruga “Grozd” i “Teen STAR” Kristina Pavlović. Prenosimo tekst o emisiji koji je objavila Hrvatska katolička mreža, a u naslovnom videu može se pogledati cijela emisija:

“Mnogi roditelji ne znaju kako s djecom razgovarati o spolnosti. Nerijetko se iznenade pitanjima jer su ih očekivali „kasnije”. Djeca su danas puno ranije izložena informacijama o spolnosti pa roditelji bivaju zatečeni jer ne znaju kako pristupiti ovoj temi.

„Trenutno ne odgaja ni obitelj ni škola. Odgajaju mediji i društvene mreže. Moramo biti svjesni toga. Roditelji imaju malo uvida u neke stvari. U određenoj dobi da, a nakon toga više ne”, rekao je Kurkut.

Poražavajuće rezultate istraživanja od prije nekoliko godina o izloženosti djeci seksualnom sadržaju na društvenim mrežama iznijela je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. Buljan Flander

„Jedna šestina djece izjavila je da dobivaju poruke seksualnog sadržaja na Facebooku. A istraživanje od 2019. godine kaže da 60 posto adolescenata prima i šalje poruke seksualno eksplicitnog sadržaja. Djeca su bombardirana. To je njima postalo normalno. Djeca takve sadržaje dobivaju s devet i deset godina. Oni zbog toga više nisu uznemireni. Važno je da kao roditelji stanemo između naših vrijednosti i sadržaja kojima su djeca bombardirana. Važno je da roditelj bude prisutan”, istaknula je Buljan Flander.

Da je društvo odustalo od odgoja i da je odgoj svelo samo na informaciju, smatra Kurkut. „Djetetu ne treba informacija nego smisao”, naglasio je.

„Živimo u društvu koje je seksualizirano. Zbog toga naša djeca koja najbolje percipiraju razne podražaje to najviše osjećaju. Ne možemo slegnuti ramenima i reći da tu ne možemo ništa. Roditelji trebaju odgajati djecu. Ne škola, ne društvo, ne netko drugi”, poručio je Kurkut.

S obzirom na izloženost i pristup neprimjerenim sadržajima na internetu predsjednica udruga „Grozd” i „Teen Star” Kristina Pavlović vidi i odgovornost na državi. „Mislim da državu tu skoro ništa ne radi. Djeca imaju pristup kao odrasli. Primjerice, Island je blokirao takve sadržaje za djecu. Samo im odrasli mogu pristupiti”.

Inače, „Teen STAR” program započeo je prije 25 godina, najprije u školama, a sad trenutno rade po župama u sklopu priprave krizmanika za sakrament potvrde. Pavlović je pozvala roditelje na edukaciju, da se osnaže, da učvrste svoje stavove, ali i odgajatelje da budu kompetentniji u odgoju djece. „Važno je da djeca spolnost povezuju s ljubavi, s lijepom stranom života, a ne s frustrirajućom, zloupotrebljavajućom s kojom imaju najviše kontakta”, rekla je Pavlović.

Bez obziran na nesnalaženja, iskušenja, padove, Kurkut roditelje i crkvene zajednice potiče da ne odustaju od odgoja.

„Mislim da reći da je sve negativno i da ništa ne valja, da ne možemo učiniti ništa ili da se ideološki slamamo preko naše djece, nije u redu. Djeca su nam bitna i zbog njih se moramo ujediniti. Ako se i dogodi greška, pad i poteškoća, znamo da to nije zadnji odgovor. Zadnji odgovor je milosrđe Božje. Zato je tu Crkva jako pozitivna i mirna jer imamo Gospodina koji je jači od svega”, poručio je Kurkut.”

Izvor: Hrvatska katolička mreža Link: https://hkm.hr/obitelj/kako-i-kada-s-djecom-razgovarati-o-spolnosti/

 

Print Friendly, PDF & Email