U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” 25. siječnja 2019. na HRT-u su gostovali prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i prim. Domagoj Štimac, dr.med., dječji psihijatar, voditelj dnevne bolnice, koji su predstavili novu knjigu „Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“. Prenosimo u cijelosti tekst s magazina HRT-a:

“Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, kao glavna urednica, navela je da ova knjiga o odgoju djece na temelju dugogodišnjeg rada s djecom, ali i najnovijih znanstvenih spoznaja te primjera iz prakse nastala iz entuzijazma 32 autora, iskusna stručnjaka mentalnog zdravlja, koji izravno s djecom rade u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i na Hrabrom Telefonu.

– Takav naslov knjige sam dala, zato što je bazirana na najnovijim znanstvenim spoznajama, ali to kod djece nije dovoljno. Potrebna je ljubav, a ljubav je umjetnost, naglasila je Buljan Flander.

Knjiga obrađuje teme s kojima su se djeca i roditelji u proteklih 16 godina najčešće obraćali stručnjacima, s pitanjima od najranijeg razvoja i dojenačke dobi pa sve do doba adolescencije.

– U knjizi ima i puno savjeta, kako u nekim situacijama reagirati i nadamo se da će roditelji naći odgovore za barem neke svoje dileme i izazove, rekla je Buljan Flander.

Prim. Domagoj Štimac, kao jedan od autora, naveo je odgoj kao razvojni put te da je se osim djeci, podrška potrebna i roditeljima, a da ova knjiga pruža smjernice, savjete i primjere iz prakse kojima je ova knjiga obogaćena, što će i roditeljima i stručnjacima pomoći u izazovima na putu odgoja naše djece i mladih.

– Izazovi su u tome što se sve mijenja. Kako se mijenja društvo, tako se mijenja i naš odnos prema okolini, a ona utječe na genetsku strukturu. Da bi to približili ljudima, spojili smo znanost s primjerima u praksi, kako bi mogli vidjeti zašto se nešto događa i na koji način i u kojoj fazi mogu reagirati, istaknuo je Štimac.

Štimac je naglasio kako je bitno da roditelji budu s djecom, koliko je to moguće, i kada su zajedno da se bave njima i provode kvalitetno vrijeme.

Buljan Flander je istaknula kako se u knjizi ne napušta tradicionalni odgoj, ali se pokazuje kako postoje neke nove postavke suvremenog odgoja.

– Nastojali smo objasniti roditeljima kako u atmosferi ljubavi, bez sukoba postaviti granice, što je zadatak svakog roditelja, zaključila je Buljan Flander.”

Print Friendly, PDF & Email