Sljedećeg tjedna učenici nižih razreda trebali bi se vratiti u školske klupe. Doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinički psihologinja Poliklinike, kazala je u emisiji “Zajedno za zdravlje” 4. svibnja 2020. da je situacija u proteklih šest tjedana bila izuzetno teška za roditelje, ali i za djecu. Naglasila je da roditelji dobivaju kontradiktorne upute o pohađanju nastave.

Dr. sc. cProfaca je naglasila da je bitno da informacije koje dobivamo u krizi su jasne i jednoznačne. Istaknula je da djeca reagiraju na situaciju kako reagiraju i njihovi roditelji.

– Ako su roditelji stabilniji i mogu se nosti s krizom i djeci će biti lakše, kazala je.

Profaca je istaknula da se faza krize produžava i da je i dalje neizvjesno. Naglasila je da roditelji dobivaju kontradiktorne upute i da se odgovornost prebacuje na roditelje:

– Mislim da je ovo jako teška odgovornost i teret za roditelje, za donošenje odluka. Prvenstveno zato što vidimo u preporukama Stožera da djeca ne idu u školu, a onda se osiguravaju uvjeti da roditelji unatoč tome šalju djecu u škole.

Istaknula je da ovakve odluke ne mogu biti odgovornost roditelja. Profaca je naglasila da je posebno teško u ovoj situaciji razvedenim roditeljima.

Kazala je da se nada da u organizacijama u kojima rade roditelji će im izaći u susret. Profaca je rekla da će neki roditelji trebati podršku gdje smjestiti dijete ali to ne treba značiti da dijete ide u školu.

Psihologinja je naglasila da su sami ravnatelji škola rekli da su uvjeti koje se dobili neprovedivi u školama. Istaknula je da su mjere epidemiologa dvoznačne, jer oni preporučuju da djeca ne idu u škole.

– A onda postoje sve te mjere koje bi se trebale zadovoljiti u školama, dodala je.

Naglasila je da svi roditelji bi trebali slušati preporuke liječnika.

Profaca je istaknula da će vjerojatno postojati dva sustava pohađanja škola.

– Jedan dio djece pohađa školu on- line, a drugi dio djece pohađa u ovim uvjetima koji nisu nimalo ne stresni. Ne mogu djeca završiti školu u istom sustavu na dva načina. To nije u skladu s njihovim pravima i jednakim prilikama i pravom na diskriminaciju, dodala je.

Profaca je istaknula da su pod najvećim stresom maturanti i djeca koja su na “razvojnim raskršćima”.

– To su osmaši, to su djeca koja idu iz četvrtog u peti razred, te djeca koja kreću u prvi razred osnovne škole. Mislim da svi koji su odgovorni trebaju razmišljati kako tim obiteljima smanjiti stres, kazala je.

Smatra da neće biti normalnog ocjenjivanja djece te da ovu situaciju treba relaksirati.

Profaca je naglasila da je teško predvidjeti posljedice koje će ostaviti kriza.

– Posljedice će biti na više razina, dodala je.”

Izvor: HRT: https://vijesti.hrt.hr/611285/profaca-mjere-epidemiologa-su-dvoznacne?fbclid=IwAR1oK69ez50WSk2AgUeI3uO7yhlsOZ3cfe8wEviU8Eit53J4Xsx1iyWHxtg

Print Friendly, PDF & Email