HRT: Online apel “Dopustite stručnjacima da rade svoj posao bez pritisaka!” skupio više od 1500 potpisa

Online apel “Dopustite stručnjacima da rade svoj posao bez pritisaka!”, na čije su potpisivanje pozvani psiholozi, socijalni radnici i drugi stručnjaci u području zaštite djece, sakupio je više od 1500 potpisa, objavio je HRT 1. listopada 2021. Apel su pokrenuli Andreja Bogdan, klinička psihologinja, Gordana Kamenečki, mr.spec. klinička psihologinja, mr.sc. Josip Lopižić, mr.spec. klinički psiholog i Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica:

“Kako je priopćeno, glavni cilj apela je upozoriti nadležne i javnost na izrazito negativne, opasne i pogubne potencijalne efekte javnog linča kojima su stručnjaci sustavno izloženi unazad nekoliko godina, a što je ponovno eskaliralo u zadnje vrijeme.

– Time se nanosi nenadoknadiva šteta, ne samo stručnjacima, nego prije svega djeci i obiteljima, aktualnim i budućim korisnicima/pacijentima, koji su najranjivija populacija društva koja zaslužuje adekvatnu stručnu pomoć, zagarantiranu zakonom RH i brojnim međunarodnim konvencijama i direktivama, dodaje se.

Poziva se nadležne da im omoguće i dopuste da profesionalno rade svoj posao u za to prikladnim uvjetima, bez izlaganja situacijama kakvima godinama svjedoče.

– Ne dozvolite da se uslijed poziva na linč po društvenim mrežama i medijima dogodi opet Đakovo i Split prije nego što nas čujete i primite i nas na razgovore i pregovore, stoji u apelu.

– Dopustite nam da radimo svoj posao i podržite naše reagiranje u slučaju sumnje na nasilje nad djecom, umjesto da nas u tome obeshrabrujete, činjenjem ili nečinjenjem, ističe se.”

Izvor: HRT

Link: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/online-apel-za-socijalne-radnike-sakupio-vise-od-1500-potpisa-3074314

Print Friendly, PDF & Email