U Studiju 4 HRT-a gostovala je 11. veljače 2019. naša psihologinja Mia Roje povodom novog slučaja vršnjačkog nasilja u školi u Zadru. HRT je objavio o tome i tekst na svojoj web stranici:

“Nakon slučaja “Žigosanja” u Zadru, ponovno je aktualizirano pitanje maloljetničkog te vršnjačkog nasilja u školama. Društvo bi trebalo reagirati kada se nasilje tek pojavi, a ne tek kada ono eskalira, kao što je slučaj u Zadru.

– Mislim da smo svi odgovorni za preventivno djelovanje. Nije neko dijete se probudilo i odjednom postalo nasilno te primjerice premlati drugoga. Gdje smo bili kada je to dijete imalo šest ili sedam godina. Za odgoj djece su odgovorni roditelji, ali njima je danas teže nego ikada. Djeca su “izbombardirana” različitim nasilnim sadržajima. Kako djetetu reći ne budi nasilan, ne psuj, ne kradi, ako su upravo to ljudi koji pune naše naslovnice. Djeca tako uče agresivno ponašanje, kaže psihologinja Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Roditelji imaju težak zadatak “da budu brana” između onoga što društvo djeci nudi i onoga kako oni žele da se razvijaju.

– Potrebno je razgovarati s djecom. Ne možemo reći mediji su pokvarili djecu i tu ništa ne možemo učiniti, kaže psihologinja Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Dodaje da je vrlo velika uloga medija. Hoće li neko neprihvatljivo ponašanje prikazati senzacionalistički ili tako da se ono osudi.

– Jako je loše da se stvari zataškavaju. Neke škole ističu da kod njih nema nasilja, ali naravno da ima. Zapravo se postiže kontraefekt. Djeca također ocjenjuju, za koje su ponašanje nagrađeni, a za koje nisu.

Velika je uloga roditelja, ali i institucija.

– Škola jest odgojno-obrazovna institucija, a odgojni aspekt često pada u drugi plan. Ponašanje djeteta je i simptom društva ili okoline u kojoj odrasta. Potrebno je prevenirati, a ne kada dođe do “žigosanja”, da onda izvještavamo na način koji je senzacionalistički, da se priča o nasilju, a kada priča padne u drugi plan, onda sve padne u zaborav.

No, osim fizičkog postoji i emocionalno nasilje. Ono ne stvara fizičke ožiljke, ali je jednako opasno.

– Ako se jedno dijete ruga drugome u razredu. Učitelj bi trebao zaustaviti nastavu na pet minuta, porazgovarati o tome, te poslati poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo, kako u školi, tako i u obitelji. Djeca su najosjetljivija skupina, a često dijete nad kojim je izvršeno nasilje, misli da je na neki način odgovorno zbog toga što se dogodilo, zaključuje Mia Roje.”

Pogledajte video sa cijelim razgovorom.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email