“Kako sada izgleda naš svakodnevni život” naslov je teme Dnevnika 2 HRT-a od 26. ožujka 2020. u kojoj je govorila i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba:

Borba s virusom, osim što njome štitimo živote, donijela nam je i niz drugih, neočekivanih izazova. Prisiljeni smo ostati u kućama i na potpuno drugačiji način od dosadašnjeg – organizirati svakodnevni život.

Epidemija izazvana koronavirusom natjerala je građane na boravak u zatvorenom te većina dane provodi s obitelji unutar četiri zida.

– Doma smo većinom igramo neke društvene igre, igramo se s barbikama i tako. Eventualno izađemo van psa prošetat, ali to je stvarno ono 10 minuta oko zgrade i to je to, izjavila je putem Skypea Zita Žunec.

U novonastaloj krizi važno je djeci objasniti da postoji virus, ali i razviti rutinu radi njihova osjećaja sigurnosti.

– Zato je važno da imaju točno raspoređeno po danu kad će se što raditi. Da se dižu kad su se i prije dizali, da se objeduje kad se i prije objedovalo, da se igraju kad su se i prije igrali s roditeljima jer to djeci daje osjećaj sigurnosti, kontrole i predvidivosti, ističe ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

O krizi je potrebno razgovarati i s adolescentima.

– Njih je teže zadržati doma. Oni imaju osjećaj neranjivosti, oni imaju osjećaj da se njima ništa ne može dogoditi, ali imaju jako izražen osjećaj solidarnosti. Sa starijom djecom treba razgovarati o solidarnosti i što ostanak doma znači za druge ljude u njihovoj okolini.

Nakon dolaska izvana nije potrebno dezinficirati odjeću i obuću, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. No kućnim ljubimcima treba temeljito očistiti šape.

– Bez obzira i na ovu situaciju, potrebno je obuću ostaviti odmah na ulazu. Što se tiče same odjeće i obuće nemamo spoznaja da je preko toga došlo do bilo kakve infekcije. I naravno odmah iza toga oprati ruke, ističe voditeljica Odjela za prikupljanje i analizu gerontoloških pokazatelja NZJZ “Dr. Andrija Štampar” Tanja Ćorić, dr. med.

Namirnice kupljene u trgovini nije potrebno dezinficirati, već samo redovito prati ruke.

– Prije ponovnog punjenja polica radi se potpuna dezinfekcija tog prostora. Znači i sami trgovci su već proveli određene mjere. Isto tako nemamo do sada nikakvih spoznaja da je došlo preko namirnica, odnosno pri toj manipulaciji sa namirnicama do infekcije, dodaje Ćorić.

Onima koji se hrane u pučkim kuhinjama, posljednjih je dana teško doći do obroka zbog odluke o ukidanju javnog prijevoza.

– Susjeda, jedna gospođa koju poznam me zvala očajna i rekla je: Molim te dođi, pomozi barem ova 2 3 dana kad je ovako hladno da dobijemo topli obrok pa sam ja kćer od te gospođe odvezao do pučke kuhinje, a nakon toga i nazad, kaže volonter Davor Hećimović.

Većina korisnika ipak nije te sreće, nego mora po obrok dolaziti pješke.

– Navikli su na taj gradski tramvaj jer morate razumjeti da ovdje govorimo o posebnoj skupini ljudi koji su najcesce i beskucnici, koji nemaju osnovnih uvjeta ni inače za život, kaže fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje Župe sv. Antuna Padovanskog.”

Print Friendly, PDF & Email