U Dnevniku i na web platformi HRT-a objavljen je izvještaj o tematskoj sjednici saborskih odbora za obitelj, mlade i sport i za obrazovanje, znanost i kulturu na temu “Zaštita mentalnog zdravlja djece u okolnostima pandemije” održanoj 29. lipnja 2021., na kojoj je govorila i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba:

– Epidemija i potres velikom su broju djece i mladih ukrali bezbrižnost odrastanja, ali i uskratili temeljne potrebe kao što su sigurnost doma, druženje s vršnjacima, igra na otvorenom, odlazak u školu ili zagrljaj s bakom i djedom, rekla je Helenca Pirnat Dragičević. Upozorila je da je i prije epidemije trećina mladih u Hrvatskoj imala ozbiljne simptome anksioznosti, a njih 20% znakove depresije i stresa.

Osigurati stručnjake za zaštitu mentalnog zdravlja djece

Upozorila je na potrebu ozbiljnog bavljenja brigom za mentalno zdravlje djece u vrijeme krize te istaknula da je radi zaštite mentalnog zdravlja djece nužno osigurati dovoljan broj stručnjaka i dostupnost psihološke pomoći, posebice u manjim sredinama, te povećati mentalno-zdravstvenu pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika.

Nataša Jokić Begić, profesorica na Katedri za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavila je rezultate istraživanja provedenog u prosincu prošle godine na uzroku od 1400 djece i 2650 roditelja. Da im je život lošiji nego prije pandemije, ocijenilo je 65 posto djece, a da ima ozbiljnih problema sa spavanjem, navelo je više od 28 posto osnovnoškolaca i više od 38 posto srednjoškolaca. Kao stresne događaje djeca su najviše izdvajala samoizolaciju, smrt bliskog člana obitelji te svađe u obitelji. Kao najveći izvor stresa navodili su i strah da će virus prenijeti drugima.

– Kada netko kaže da su mladi bioteroristi, neka dobro razmisli da će to čuti djevojčica od 14 godina koja će možda nakon toga početi prati ruke do krvi, naglasila je Jokić Begić. Klinički značajne simptome, pokazalo je istraživanje, ima 37 posto djevojčica i 22 posto dječaka.

Gotovo 30 posto više kaznenih djela na štetu djeteta

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander rekla je da se u proteklih godinu dana za gotovo 30 posto bilježi rast kaznenih djela na štetu djeteta – zlostavljanje i zanemarivanje djece, seksualno zlostavljanje, nasilje u obitelji.

– Prave rezultate svega što nam se dogodilo vidjet ćemo tek u sljedećim godinama, istaknula je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

S njom se složila Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, poručivši da je epidemija pokrenula lavinu loših događaja među djecom čije ćemo rezultate vidjeti tek u godinama koje slijede.

– Dijagnoze se značajno mijenjaju, postaju sve žešće, rekla je Dodig, navodeći agresiju, autoagresiju, samoozljeđivanje, smetnje u ponašanju, agresiju prema imovini, porast poremećaja prehrane, ovisnosti o influencerima te youtuberima i slično.

Online nastava pokazala da su učitelji i nastavnici nezamjenjivi

– Ako smo ikad sumnjali da će jednoga dana roboti raditi s djecom, sada je potpuno jasno da neće i da je učitelj nezamjenjiv i nastava uživo nezamjenjiva te da je ona apsolutni prioritet kada govorimo o mentalnom zdravlju učenika, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak.

Tematska sjednica odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te za obitelj, mlade i sport organizirana je kako bi se detektirali problemi i štetne posljedice izvanrednih okolnosti epidemije i potresa na mentalno zdravlje djece te načini kako što kvalitetnije i brže odgovoriti na njih.”

Izvor: Magazin HRT-a

Link: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/apel-sa-sjednice-saborskih-odbora-sve-veci-broj-djece-i-mladih-nije-dobro-2220797

podaci o kaznenim djelima na štetu djece i obiteljskog nasilja u 2021.
Print Friendly, PDF & Email