Gošća emisije HRT-a  “U svom filmu” kod urednice Tončice Čeljuske bila je 31. listopada 2018. ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander. Evo što je o emisiji objavio HRT:

“Gošća emisije “U svom filmu” je  dr. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, koja se već trideset godina bori za zaštitu djece i njihova prava. Utemeljiteljica je Hrabrog telefona, koji postoji dvadeset jednu  godinu i tijekom toga razdoblja odgovorio je na više od 200.000 dječjih poziva. Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, na čijem je čelu, u svjetskim je razmjerima nositelj najbolje multidisciplinarne prakse i primjer rada s djecom. Ove je godine proglašena ženom godine za svoj dugogodišnji predani rad.

Godinama ukazuje kako na patnje djece ne smijemo okretati glavu, međutim, i roditelj i društvo često ne reagiraju na pravi način. “Jedan od razloga je što roditelji ne žele vidjeti da djeca pate, zato što se roditelji tako bolje osjećaju. Drugi razlog je taj što, ako vidite da djeca pate, onda morate nešto poduzeti”, naglasila je.

“Roditelji ne žele vidjeti da su oni često uzrok dječje patnje. Ne znam ni jednog roditelja koji želi zlo svom djetetu, ali znam puno roditelja koji su učinili zlo djetetu, a znam i puno stručnjaka koji su okrenuli glavu od dječje patnje kako ne bi morali ništa poduzeti”, istaknula je Buljan Flander.

Rekla je kako roditelji o svojoj djeci znaju sve manje, pa je tako jedno istraživanje pokazalo da roditelji provedu desetak minuta dnevno sa svojom djecom. “Roditelji moraju raditi po nekoliko poslova i djeca su prepuštena sebi i onda se pitamo, zašto su nam djeca od 16 godina izgubljene djeca. Roditeljima treba podrška društva. Treba im organizirati besplatne aktivnosti za djecu. Nekada je to postojalo, a danas se sve plaća”,  naglasila je Buljan Flander.

Prije 21 godinu osnovala je Hrabri telefon. Tada je to bilo vrlo progresivno za društvo u kojem se smatralo da je batina u redu. Provela je istraživanje u kojem je željela pokazati kako se zlostavljanje djece ne dešava negdje daleko.

“Dobila sam rezultate da je u Hrvatskoj svako peto dijete seksualno zlostavljano, da je 30 posto djece fizički i emocionalno zlostavljano. Bilo je teško u početku. Danas je bolje. Danas je Poliklinika mjesto gdje djeca mogu doći, a hrabri telefon ima još jednu liniju, a to je linija za roditelje”, rekla je Buljan Flander.

Napomenula je kako danas više nema savjetovališta kojih je nekada bilo. Psihologa u vrtićima ima, ali u školama ih apsolutno nema dovoljno. U školama bi psiholozi mogli pomagati i nastavnicima i tada zdravstvo ne bi imalo toliko posla. “Mi štedimo na djeci i to će nam se u budućnosti vratiti. Mislim da je to područje na kojem trebamo najmanje štediti”, rekla je.

Buljan Flander je navela kako ima strašnih priča djece. Priča djeteta iz visoko konfliktnog razvoda koje godinama živi u ratnoj zoni i kojega roditelji uopće ne vide u međusobnoj borbi, a sustav ga ne primjećuje i pusti ga da bude samo. Zatim, priče seksualno zlostavljane djece su užasne, ali društvo je ipak postalo osjetljivo na njih. “Djeca koja su zlostavljana imaju veće šanse da budu zlostavljači ili da budu žrtve. No, to nije nužno”, naglasila je.

Opisala je kako koristi pse u svrhu terapije, posebno seksualno zlostavljane djece. “Psi djecu opuštaju i smanjuje im se stres, a što se više smanji stres,  dijete počne više govoriti o svojoj traumi. Psi nepogrešivo osjete koje dijete ih treba”, rekla je.

Na pitanje što joj znači nagrada za ženu godine, rekla je kako joj je važno da je prepoznat njezin rad, ali još joj više znači da se društvo toliko promijenilo da se dobiva nagrada za ono što ona radi. “Oduvijek sam znala da se želim baviti djecom i zato se smatram sretnom osobom iz razloga što mi se ostvarila ta želja”, zaključila je Buljan Flander.”

Pogledajte snmku emisije:

Print Friendly, PDF & Email