Povodom dva teška slučajeva zlostavljanja djece koja su šokirala javnost u proteklih nekoliko dana u emisiji “Tema dana” HRT-a urednica Zrinka Grancarić razgovarala je o temi raširenosti zlostavljanja djece  u našem društvu i o prevenciji s prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i prof. dr. sc. Marinom Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu. Tekst o emisiji donosi Magazin HRT-a:

” U dva dana – dva slučaja teškog zanemarivanja i zlostavljanja djece! Nakon četverogodišnje djevojčice koja je u Rovinju dehidrirala u zatvorenom automobilu, u Zagrebu fizički zlostavljan dvogodišnjak.

Dvogodišnji dječak u bolnicu je stigao u nezamislivom stanju. Uz slomljenu desnu nadlakticu liječnici su otkrili teške traume. Pothranjeno dijete čuvala je 19-godišnja djevojka koju je majka našla preko društvenih mreža dok je ona radila sezonski posao u Puli. Nakon što dječak više nije mogao trpjeti bolove, djevojka je pozvala susjedu koja je malenoga dovezla u bolnicu.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tatjana Brozić Perić rekla je da je majka dječaka koji je doveden u zagrebačku dječju bolnicu otprije poznata Centru i da dosad nije bilo nikakvih postupanja iz obiteljskopravne zaštite, a u zadnje vrijeme nije bilo nikakve naznake da majka ostavlja dijete zbog odlaska na posao u drugi grad. Drastična mjera Centra – udaljavanje djeteta iz obitelji u kojoj je možda zlostavljano – ovisi o odluci suda, kazala je za Dnevnik HTV-a.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako je iznimno važno reagirati i prijaviti nadležnim službama kad se primijeti zlostavljanje djeteta, čak kad se samo posumnja na neki oblik zlostavljanja djeteta.

A jučer je sve šokirao slučaj iz Rovinja. Četverogodišnja djevojčica koja je nekoliko sati bila zatvorena u automobilu na plus 40°C još se bori za život. Djevojčica je nakon pulske, prebačena u riječku bolnicu.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje u tom slučaju te će protiv 33-godišnjeg oca biti podnijeta kaznena prijava zbog povrede djetetovih prava.

Psihologinja Gordana Buljan Flander komentirala je za HRT slučaj dvogodišnjeg dječaka.
– Ne ulazeći u konkretan slučaj, moram reći da me ovakvi slučajevi ne iznenađuju s obzirom na to da kod nas još uvijek postoji jako izražena potreba roditelja da fizički kažnjavaju djecu, što većina građana čak i opravdava.  Još uvijek postoji stav da je bolja ikakva obitelj nego nikakva. Kao što vidimo, iz ovakvih primjera, to nije točno, dodala je.

O ovoj tematici govorilo se i u emisiji HRT-a Tema dana. Gošće su bile ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Buljan Flander pita sebe i kolege, kako je moguće da netko primi dijete i ako primijeti zlostavljanje ili zanemarenost da ne reagira i odšuti.

– Zašto šuti rodbina, susjedi, rekla je.

Ne zna kako nije moguće da to netko ne primijeti.

– Mene ovakvi slučajevi ne iznenađuju. Ovakvih slučajeva ima puno više nego što se u javnosti priča. Puno ih se manje prijavljuje, nego ih se događa. Još jednom kažem , što često ponavljam, ako ne reagiramo, ako ne obavijestimo nadležne institucije, mi stručnjaci smo sudionici u zločinu, rekla je Buljan Flander.

– Čini mi se da smo mi postali nekako ravnodušniji na dječju patnju, svi kažemo to nije naš problem, nećemo se petljati u tuđu obitelj. Što smo više ravnodušniji to onda i naša djeca postaju ravnodušnija pa se onda događa nasilje u školi. To su mala djeca, čak i kada su veća ne smiju o tome govoriti, mala ne znaju o tome govoriti i onda smo mi ti koji moramo biti glas te djece, a ne čuvati sebe. Često čujem od kolega koji kažu – pa ja se ne želim  u to petljati jer ne želim imati posla sa sudom, imam i ja moju djecu pa ne želim da mi se netko prijeti – onda nismo zreli niti odgovorni da radimo ovaj posao, dodala je.

Ajduković je rekla da se godinama bavi tom problematikom. Sa skupinom stručnjaka proučavala je podatke iz 2011.  i uspoređivala ih s 2017. godinom.

– U tih šest-sedam godina nije se uopće promijenilo ništa. Nasilje nije ništa manje. Imamo isti broj roditelja koji ne znaju da je nasilje u odgoju zabranjeno – a to je jedna trećina roditelja. Nemamo više dobre kampanje i ciljane prevencije nasilja, rekla je Ajduković.”

 

Print Friendly, PDF & Email