HRT: Budite oprezni s objavama fotografija djece s ljetovnja na Internetu

O društvenim mrežama koje obiluju fotografijama djece govorili su u emisiji Tema dana HRT Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Ivo Jakić iz Ravnateljstva policije.

“Jednom objavljena fotografija na internetu više nikada neće biti samo vaša. Pa ni one kojima se rado hvalimo tijekom ljetovanja.

Većina će roditelja fotografije djece ipak rado javno podijeliti s drugima. A onda one nisu namijenjene samo njihovim prijateljima, dostupne postaju i neznancima.

Tzv. pedofili su nažalost vrlo kreativni u iskorištavanu takvih fotografija od korištenja za mamljenje druge djece do eksploatiranja tih fotografija koje su snimljene bez odjeće za pedofilske svrhe, upozorava Ivo Jakić, policijski službenik za prevenciju kriminaliteta u Ravnateljstvu policije.

Fotografija vašeg djeteta s ljubimcem govori koje boje, kojeg ljubimca vaše dijete ima. Te fotografije se mogu iskoristiti od internet predatora kako bi olakšao komunikaciju i već znao par početnih tema s vašim djetetom. Bezazleno u početku na kraju postaje vrlo opasno.

Što se događa na internetu roditelji uglavnom kasno saznaju. Prema istraživanjima, tek manje od pet posto djece svoje probleme s interneta povjerava roditeljima. A njihove su traume velike. Često imaju posljedice kao žrtve bilo kojeg drugog vrste nasilja – tjelesnog, seksulanopsihološkog , emocionalnog, u realnom svijetu. To što se radi u virtulanom svijetu nije ništa drugačije.

Nedavno je osječki Centar za sigurniji internet i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pozvao roditelje da ne objavljuju na društvenim mrežama fotografije svoje male djece, pogotovo fotografije nastale tijekom ljetovanja.”

Kompletan tekst i video-prilog pogledajte ovdje: http://vijesti.hrt.hr/398729/oprezno-s-fotografijama-djece

Print Friendly, PDF & Email