HR “Zdravi bili”: I na najmanji oblik nasilja u školi treba poslati poruku da se neće tolerirati

Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je gostovala 1. veljače 2018. u emisiji Zdravi bili Hrvatskog radio Dubrovnika urednice Silvije Kapurso na temu bullyinga:

“To je tema o kojoj možemo puno pričati, o kojoj dugo pričamo, no nažalost nismo puno napravili po tom pitanju. Čini mi se da puno češće reagiramo nakon što se problem dogodi, umjesto da reagiramo proaktivno, da ulažemo u preventivne programe, a ne da se poslije pitamo zašto se djeca tako ponašaju i tražimo razloge u samoj djeci. Ja mislim da puno razloga trebamo tražiti, i da bi ih našli, u nama odraslima koji djeci šaljemo pogrešne poruke, odgajamo ih u pogrešnim vrijednostima i kad se radi o prevenciji puno o njoj govorimo a premalo je ili uopće nikako ne radimo. Uvijek moramo voditi računa o tome da ako škola kaže da u toj školi nema vršnjačkog nasilja, da nema bullyinga da to nije istina. U svakoj školi postoji određena količina nasilja, makar i psihičkog u smislu da se neko dijete izolira od grupe, da se nekom djetetu podsmjehuju i rugaju, i to je nešto gdje roditelji trebaju reagirati. I na najmanji oblik nasilja treba poslati poruku da se to neće tolerirati.

Nije rješenje u tome da stavimo ploču na školu „ovo je područje nulte stope tolerancije na nasilje“ pa se onda ispod te ploče djeca tuku, ili se jedni drugima rugaju ili isključuju drugo dijete iz grupe. Rješenje da te novce umjesto u ploču, ili zajedno s pločom, ulažemo u prevenciju.

Nažalost kad razgovaram s nastavnicima ili stručnim službama iz škole mnogi od njih mi kažu „mi smo dobili naputak“ ili „takva je atmosfera u školi“ da ako kažemo da nasilja nema, onda će ugled škole biti veći.”

Cijelu emisiju Zdravi bili o bullyingu preslušajte ovdje:


Print Friendly, PDF & Email