Hrvatska katolička mreža prenosi video radio emisije “Argumenti” emitirane 17. rujna 2020. na temu otuđenja s pitanjima: “Kako pomoći djetetu koje se nađe u središtu roditeljskog sukoba? Na koji način reagirati kada se dogodi otuđenje djece? Imaju li na te izazove odgovore stručnjaci iz područja psihologije, prava i zakonodavstva?” Urednik Ivan Tašev na tu je temu ugostio psihologinja prof. Gordana Buljan Flander, sutkinja Lana Petö Kujundžić te Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je rekla da je važno objasniti što zapravo znači otuđenje djeteta od roditelja, koje su posljedice za dijete i gdje kao institucije za zaštitu djece griješimo, te što bismo više i bolje mogli napraviti u zaštiti djece koja pate između sukobljenih roditelja:

“Tu djecu sustav pušta da godinama rastu u ratnoj zoni jer ne prepoznaju problem, a kad ga i prepoznaju – neki ne reagiraju, jer to podrazumijeva zahtjevan angažman i suradnju s ostalim institucijama za zaštitu djece, eventualno i napade na stručnjaka od strane roditelja koji je prepoznat kao otuđujući odnosno kao emocionalno zlostavljajući. Oni koji i imaju hrabrosti prijaviti su u riziku da odustanu jer puno prijava za emocionalno zlostavljanje bude odbačeno od strane državnog odvjetništva, a ako i dođe do sudskog procesa vrlo često su procesi dugotrajni. Dijete cijelo to vrijeme živi u ratnoj zoni, a neka djeca doslovno godinama nemaju kontakta s drugim roditeljem, pa i kada dođe do pravomoćne sudske presude dijete je već otuđeno, sasvim je odbacilo drugog roditelja, emocionalno se stopilo s manipulativnim roditeljem, te ono nastavlja bitku tog roditelja, grčevito odbijajući bilo kakvu mogućnost kontakta s odbačenim roditeljem. U takvoj situaciji su jedino pravosuđe i sud oni koji svojim mehanizmima mogu zaštiti dijete i njegova prava (kao superparent) da otuđujući roditelj pod pritiskom sustava promijeni svoje ponašanje. Time će i dijete promijeniti svoje ponašanje i svoj stav, jer je naviklo na isključivo vodstvo i oslanjanje na tog roditelja. Zbog toga je posebno značajna ova konferencija EAPAP-a, jer sada, kad je na okupu više od 400 stručnjaka iz cijelog svijeta i 32 eksperta-predavača koji se posvuda u svijetu susreću s vrlo sličnim problemima, pokušavamo dogovoriti na međunarodnom nivou standarde dobre prakse i najboljeg pristupa ovoj problematici.”

Izvor: Hrvatska katolička mreža/ link: https://hkm.hr/multimedija/video/video-hkr-ovi-argumenti-o-problemu-otudenja-djece/

Print Friendly, PDF & Email