Gloria: “Počinitelji vršnjačkog nasilja često su nesretna i zanemarena djeca, a kao prevencija takvog ponašanja najbolji je razgovor”

“U pandemiji je poraslo vršnjačko zlostavljanje na internetu, upozorava psihologinja Ella Selak Bagarić, te poručuje roditeljima da to nipošto ne smiju tolerirati kao sastavni dio odrastanja”, piše Gloria u tekstu Željke Stanoković objavljenom 16. rujna 2021. godine pod naslovom “”Počinitelji vršnjačkog nasilja često su nesretna i zanemarena djeca, a kao prevencija takvog ponašanja najbolji je razgovor”:

“Vršnjačka zlostavljanja problem su s kojim žive brojna djeca: svako peto dijete u Hrvatskoj je žrtva, gotovo isto toliko djece su počinitelji, svako deseto je istodobno i žrtva i počinitelj, a dio ih je u ulozi promatrača – upozorava psihologinja Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, koja je gostovala u emisiji ‘Bez brige s Dijanom’.

Nasilničko ponašanje može imati različite oblike s jednako ozbiljnim posljedicama. Osim fizičkog, verbalnog i socijalnog zlostavljanja tu je i cyberbullying, nasilje na internetu, koje je rapidno poraslo tijekom pandemije.

– Kako djeca nisu bila u školama i više su vremena provodila online, to je dovelo do tog porasta. Nažalost, mnogi odrasli i dalje nisu svjesni koliko su posljedice nasilja na internetu ozbiljne. Istraživanje naše poliklinike na 1500 učenika srednjih škola pokazalo je da čak 60 posto mladih prima i šalje seksualne eksplicitne sadržaje, koji kasnije služe kao sredstva ucjene. U ambulantu nam dolaze djeca koja podlegnu tim ucjenama i koja pošalju još eksplicitnije sadržaje iz straha, a posljedice takvog ponašanja su depresivnost, anksioznost, samoozljeđivanje, suicidalne misli… Kod cyberbullyinga jedan klik je dovoljan, a publika neograničena. Djeca su takvom nasilju izložena neprestano, a mnoga ne znaju ni tko je počinitelj jer internet omogućava anonimnost – napominje Selak Bagarić, dodajući kako su emocionalno ranjena djeca vrlo usamljena.

Povlače se u sebe, burnije reagiraju, razvijaju lošu sliku o sebi, imaju promjene u apetitu, ozbiljne emocionalne teškoće, katkad i autodestruktivno ponašanje te kasnije u životu i razne bolesti.

Vršnjačko nasilje nije dio odrastanja!

Počinitelji nasilja često su nesretna i zanemarena djeca koja također imaju dugoročne posljedice od takvog ponašanja, a promatrači pak mogu postati skloniji toleriranju agresivnog ponašanja u budućnosti.

– Roditelji ne mogu u svakom trenu imati kontrolu nad svim što se događa u djetetovu životu, ali upravo se zbog toga od najranije dobi treba razvijati odnos povjerenja i sigurnosti. Dijete mora znati da se roditelju može povjeriti i da će ga on razumjeti i zaštititi. Zbog toga treba svaki dan odvojiti vrijeme za igru i razgovor i tada pustite dijete da priča o svojim interesima i samo ga slušajte – objašnjava Ella Selak Bagarić te dodaje kako određeni broj roditelja i dalje potpuno pogrešno smatra da je vršnjačko nasilje dio odrastanja koji je djeci potreban da bi ojačala i naučila se nositi sa životnim izazovima.”

Izvor: Gloria.hr

Link: https://www.gloria.hr/gl/zivot/bez-brige-by-dijana/pocinitelji-vrsnjackog-nasilja-cesto-su-nesretna-i-zanemarena-djeca-a-kao-prevencija-takvog-ponasanja-najbolji-je-razgovor-15102454

 

Print Friendly, PDF & Email