U Ljubljani je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreb  održala edukaciju na temu visoko-konfliktnih razvoda i manipulacije djecom namijenjenu psiholozima, kliničkim psiholozima, obiteljskim i bračnim terapeutima te stručnjacima iz područja socijalne skrbi. Edukacija je održana 11. i 12. listopada 2019. u organizaciji Obiteljskog instituta Bližina u suradnji s Udrugom bračnih i obiteljskih terapeuta Slovenije.  

U sklopu edukacije prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander predstavila je najnovije znanstvene, stručne, ali i kliničke spoznaje u radu sa djecom i roditeljima iz visoko-konfliktnih razvoda. Tijekom dva dana edukacije govorilo se o vrstama razvoda, posljedicama razvoda na djecu, posebice visoko-konfliknog, specifičnosti rada i suradnje sustava u slučajevima visoko-konfliktnog razvoda, manipulacije i otuđenja djeteta, utvrđivanju svih aspekata najboljeg interesa djeteta, prepoznavanju emocionalnog zlostavljanja u kontekstu razvoda te o važnosti suradnje stručnjaka sa svim institucijama uključenima u zaštitu djeteta i ostalim stručnjacima uključenima u proces. Naglašeno je da intersektorskom suradnjom osim što prikupljamo sve potrebne podatke za rad i koordinirano osiguravamo obitelji interdisciplinarnu podršku, značajno smanjujemo mogućnost manipulacije sustavom.

Na kraju drugog dana edukacije sudionici su se složili da će im stečena znanja i vještine koristiti u svakodnevnom radu u slučajevima manipulacije djecom te su, također, istaknuli da će im ova vrsta edukacije u Sloveniji pomoći u podizanju javne svijesti, prevenciji i sustavnom zaustavljanju emocionalnog zlostavljanja djece u slučajevima razvoda braka.

Print Friendly, PDF & Email