U organizaciji Udruge “HERA” Križevci i Udruge „Iris Bjelovar u prostoru Crvenog križa Bjelovar je u srijedu 26. kolovoza 2020. godine psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić održala online edukativno predavanje “Zaštita djece žrtava nasilja” namijenjeno stručnjacima u institucijama sustava i organizacijama i svima onima koji se u svom radu susreću sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Tijekom edukacije, za sve sudionike predavanje pod nazivom „Prava žrtava seksualnog nasilja – Iskustva Centra za žrtve seksualnog nasilja“ je održala i članica Ženske sobe, Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag. iur.

Cilj predavanja bio je upoznati sudionike o posljedicama po mentalno zdravlje djece i mladih, ali i posljedicama koje se bez adekvatnog tretmana, reakcije stručnjaka i svih instanci sustava prenose u odraslu dob osobe s iskustvom traume u djetinjstvu i mogu doprinijeti i transgeneracijskom prijenosu nasilja. Također su objašnjeni rizični faktori za zlostavljanje djece uzimajući u obzir osobine djeteta i roditelja, roditeljske kompetencije te okolišne čimbenike. Poseban naglasak predavanja bio je na važnosti zaštite svjedoka, hitnosti postupanja, brige o retraumatizaciji svjedoka, kao i o važnosti visine kazne i brzog razrješenja postupka za sam oporavak djece – žrtava nasilja.

Ovo predavanje dio je aktivnosti projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke  kaznenih djela ” kojeg provodi Ženska soba, te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email