Edukacija o manipulaciji djecom i sustavom u postupku razvoda braka za odvjetnike

U organizaciji Hrvatske Odvjetničke Komore u sklopu edukativnog programa za odvjetnike „Pravosuđe prilagođeno djeci II“, 8. lipnja održana su predavanja na temu manipulacije djecom i sustavom u postupku razvoda braka roditelja. Predavanja su održana intersektorski, suradnjom ravnateljice prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, psihologinje i psihoterapeutkinje i sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, Odjela za mlade, Lane Peto Kujundžić.

Sutkinja Peto Kujundžić govorila je o tome da je Obiteljsko pravo u Hrvatskoj, temeljem Konvencije o pravima djece i Europske konvencije o izvršavanju prava djece, istaknulo osnove prava djeteta i roditeljske skrbi o djetetu.

– Pravo na dobivanje informacije o postupku, pravo na iznošenje mišljenja, pravo da se uzme u obzir njegovo mišljenje i da se sve odluke donose u najboljem interesu djeteta osnovna su prava djeteta – naglasila je sutkinja. Analizirani su postupci i različita stajališta sudaca uz zaključak da je nužna edukacija sudaca i ujednačavanje prakse za cijelo područje Hrvatske, ali i reformiranje nadležnosti sudova kako bi se omogućila specijalizacija sudaca.

Prof.dr.sc. Buljan Flander govorila je o vrstama i oblicima manipulacije djecom u razvodu braka, razlozima zašto je takvo ponašanje emocionalno zlostavljajuće, kako se osjećaju djeca kojom se manipulira te kakve razvojne rizike manipulacija za njih predstavlja. Istaknula je važnost brzih i adekvatnih reakcija stručnjaka u najboljem interesu djece.

Print Friendly, PDF & Email