Ravnateljica prof. dr. sc Gordana Buljan Flander sudjelovala je u programu edukacije koju je organiziralo američkog Ministarstvo pravosuđa – Regionalni program baziran u Hrvatskoj – o međunarodnom organiziranom kriminalu, trgovanju ljudima (engl. trafficking) i krijumčarenju ljudima za 47 stručnjaka s područja zapadnog Balkana. Među edukantima su bili  djelatnici policije, tužitelji, suci, odvjetnici žrtava i predstavnici organizacija nevladinog sektora. Edukacija je održana od 16. do 18. travnja 2019. u Cavtatu. Predavači su bili regionalni pravni savjetnci američkog Ministarstva pravosuđa (iz Ureda za prekomorski razvoj istrage, asistenciju i trening) Beth Sreenan (Hrvatska) i Lana Morton-Owens (Kosovo), državni tužitelj Bosne i Hercegovine, te odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, sutkinja Lana Petö Kujundžić i psihologinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander iz Hrvatske.

Državni tužitelj BiH  je prezentirao slučaj organiziranog kriminala u trgovini ljudima s  prisilom na prosjačenje Roma u BiH. Uspješna istraga uključila je brojne specijalne istražne radnje, strategiju slijeđenja traga novca i izvanrednu suradnju između bosansko-hercegovačke i francuske policije.

Regionalna pravna savjetnica Lana Morton-Owens je pomoću nekoliko studija slučaja prikazala kako koristiti tehnike forenzičnog intervjuiranja na način da se prevenira i izbjegne traumatizacija žrtava tijekom intervjua. Također je naglasila strategije slijeđenja traga novca.

Regionalna pravna savjetnca Beth Sreenan prezentirala je pregovore o priznanju krivnje, korištenje suradnika – optuženika te suradnju sa žrtvama.

Hrvatska odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić govorila je o utjecaju traume na kredibilitet žrtve i obvezama države, a sutkinja dr. sc. Lana Petö Kujundžić o specijalnim procedurama koje se u Hrvatskoj koriste za svjedočenje žrtve kako bi se spriječila žrtvina daljnja traumatizacija.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander educirala je sudionike o tome kako intervjuirati djecu- žrtve, te potom prezentirala korištenje sudskih vještaka za rješavanje/premošćivanje izazova dokazivanja i kredibiliteta u vezi sa svjedočenjima traumatiziranih svjedoka.

Treningom su pokrivene i specijalne istražne radnje uključujući informatore ili optuženike koji surađuju, presretanje komunikacije, tajne operacije, međunarodna suradnja, kao i pranje novca, traganje za novcem i oduzimanje novca i imovine. Edukanti su potom u studiji slučaja i kroz nekoliko kratkih vježbi primijenili naučeno, a trening je završen s tužiteljima i sucima koji su govorili o svojim iskustvima i izazovima vezani uz korištenje svjedoka koji surađuju te o  pitanjima  njihove vjerodostojnosti.

 

Print Friendly, PDF & Email