Dr. sc. Jody Russon iz SAD-a je od 7. do 9. prosinca 2018. u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održala edukaciju za stručnjake Poliklinike iz obiteljske psihoterapije zasnovane na privrženosti (Attachment-Based Family Therapy – ABFT).

ABFT  je empirijski utemeljen pristup obiteljskoj terapiji koji je osmišljen u tretmanu depresivnosti kod adolescenata. Proizlazi iz interpersonalnog teorijskog okvira prema kojem je moguće kod depresivnosti adolescenata djelovati kvalitetom međusobnih odnosa u obitelji. Cilj ABFT je usmjeriti se na pukotine i zastoje u odnosima i privrženosti  te ponovno izgraditi emocionalno zaštićujuće, sigurne odnose roditelj – adolescent. Tretman je inicijalno usmjeren na ponovno uspostavljanje i jačanje privrženosti, a potom prema poticanju autonomije adolescenta. ABFT se provodi kroz pet faza (ili „zadataka“) od kojih svaka počiva na određenim ciljevima i strategijama. Model jest usmjeren na traumu i orijentiran na proces, ali uključuje i strukturu i usmjerenja koja olakšavaju proces oporavka. Ova metoda pomaže terapeutima u kreiranju susreta s adolescentom i obitelji koji sadrže važno i korektivno iskustvo privrženosti .

Dr. sc. Jody Russon je psihologinja, docentica na Odjelu za ljudski razvoj i obiteljske znanosti (College of Liberal Arts and Human Sciences Virginia Tech.). Obiteljska je terapeutkinja, edukatorica i supervizorica za ABFT. Njena karijera je usmjerena na poučavanje i širenje obiteljske terapije. U istraživanju je posvećena ranjivim mladim osobama koji se suočavaju s depresijom, suicidalnošću, traumom i poremećajima hranjenja.  Većina njenih kliničkih istraživanja bila je usmjerena na mlade koji doživljavaju obiteljski konflikt i socijalnu stigmu.

U ovoj izuzetno kvalitetnoj edukaciji sudjelovali su svi stručnjaci Poliklinike, ali i kolege i suradnici iz susjednih zemalja: psihoterapeutkinja dr. sc. Mirela Badurina, osnivačica i direktorica BHIDAPA-e iz Sarajeva, Sabina Zijadić-Husić, gestalt i integrativna psihoterapeutkinja iz Sarajeva potom Teodora Minčić, spec.medicinske psihologije i sudska vještakinja s Instituta za mentalno zdravlje Beograd te Sara Jerebic, stručna ravnateljica terapijskog “Družinskega inštituta Bližina” i asistentica na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Svi sudionici su aktivno sudjelovali u edukaciji koju je dr. sc.  Russon provela – kroz predavanja, diskusije, video prikaze i iskustveni rad kroz igre uloga. Evaluacije sudionika su pokazale veliki interes za primjenu ovakvog pristupa u radu s adolescentima i njihovim obiteljima.

Više o ABFT i dr. sc. Russon možete pročitati na:

https://drexel.edu/familyintervention/attachment-based-family-therapy/overview/

https://www.familytherapy.vt.edu/our-people/jody-russon/

Print Friendly, PDF & Email