Odgajati djecu u XXI. stoljeću veliki je izazov i odgovornost, a izazovi s kojima se susreće suvremena obitelj u odgoju djece brinu jednako gotovo svakog roditelja. Izazovi i dileme oko odgoja su mnogobrojni, a jedan on njih je i na koji način odrediti sadržaj i vrijeme korištenja različitih medija kod djece.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, održala je u subotu 3. ožujka 2018. u Dubrovniku predavanje na temu „Nove tehnologije – novi izazovi odrastanja“  u organizaciji Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije.

Predavanju su prisustvovali roditelji, odgajatelji, učitelji i psiholozi kako bi se upoznali sa metodama očuvanja sigurnosti i dobrobiti djece izložene novim tehnologijama.

Premda je u novije vrijeme puno teže i izazovnije biti roditelj, profesor ili druga važna bliska osoba koja sudjeluje u životu i odgoju djeteta, važno je podsjetiti kako odrasli imaju tim veću odgovornost prema djeci i mladima. Korištenje medija i raznih tehnologija ponekad zna biti ponašanje koje odrasli mogu nagrađivati kod djece jer smatraju da je svladavanje takvih sadržaja odraz napretka djeteta u najranijoj dobi, no podaci Američke pedijatrijske asocijacije pokazuju da djecu do dvije godine ne bi trebalo izlagati medijskim sadržajima zbog negativnih učinaka na njihov zdravi neurokognitivni i socioemocionalni razvoj.

Prof.dr.sc. Buljan Flander tijekom predavanja je istaknula da usprkos tomu što su današnja djeca puno „internetski“ pismenija od roditelja, roditelji imaju životno iskustvo pa svojoj djeci mogu biti potpora i modeli odgovornog korištenja medija. Potrebno je s mladima raditi na razvijanju vlastitog osjećaja odgovrnosti, ali roditelji i drugi odrasli im trebaju pomoći u razmatranju onoga što je štetno za njih. Budući da se djeca ponekad ni sama ne mogu nositi s izazovima suvremenih tehnologija, važno je da imaju povjerenja u bliske osobe kako bi im se u slučaju različitih poteškoća ili briga mogli obratiti.

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je naglasila da iako korištenje medija ima brojne nedvojbeno korisne aspekte, putem medija sumogući različiti oblici nasilja, počevši od vršnjačkog nasilja do seksualnog zlostavljanja. Nasilje nad i među djecom u novije doba postaje i puno opasnije jer je povezano s suvremenim tehnologijama i medijima na način da može biti praćeno i dokumentirano videosnimkama čijim dijeljenjem se u već narušeni odnos uključuje velika „zajednica“ što rezultira snažnim negativnim posljedicama na dijete.

Ova tema je pobudila veliki interes javnosti i roditelja koji su iznosili svoja iskustva, a svi su se u konačnici složili da je jedino putem građenja povjerenja s djecom moguće umanjiti rizike novih tehnologija u odrastanju novih generacija.

Zaključujući tribinu, uvodničarka i moderatorica Jelena Đuraš Gleđ, članica vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije podsjetila je na riječi pape Franje: “Vjerodostojnost komunikacije ne određuje tehnologija, nego ljudsko srce i naša sposobnost da se razborito koristimo sredstvima koja su nam na raspolaganju”:  “Internet se može iskoristiti za gradnju društva koje je zdravo i otvoreno za davanje”. Suvremene komunikacijske tehnologije su “dar od Boga koje nose sa sobom golemu odgovornost”, te na kraju sve nazočne pozvala da potaknuti riječima Svetog Oca preuzmemo i mi dio te odgovornosti za izgradnju zdravog društva.

Pročitajte izvještaj Vikice Vujice u Glasu grada:http://glasgrada.hr/tribina-nove-tehnologije-novi-izazovi-odrastanja/

Pogledajte video:

Print Friendly, PDF & Email