Delo: »Na opasnosti u prometu stalno upozoravamo, a na opasnosti na internetu zaboravljamo«

U slovenskom dnevnom listu »Delo« objavljen je 18. rujna 2019. izvještaj novinara Mitje Felca sa 9. konferencije o zloupotrebi djece na internetu u Ljubljani na kojoj je ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala plenarno predavanje. Prenosimo tekst pod naslovom »U svijet spolne zloupotrebe uvode ih kroz igru: Na opasnosti u prometu stalno upozoravamo, a na opasnosti na internetu zaboravljamo«:

»U Švedskoj to svi rade«, ovako je stvano nagovarano jedno dijete koje je bilo žrtva spolne zloupotrebe. Švedska slovi za uređenu i »obećanu« zemlju, pa dijete lako stekne pogrešnu predodžbu. »Takve i druge metode koriste pedofili, a u svijet spolne zloupotrebe pokušavaju djecu uvesti i kroz igru«, izložila je Gordana Buljan Flander, koja već tri desetljeća sluša priče zlostavljane djece.

Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i sudska vještakinja, na 9. konferenciji o zloupotrebi djece na internetu, koja se održala na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani, govorila je prije svega iz prakse. Predstavila je zamke moderne tehnologije koja s jedne strane omogućuje počiniteljima manji rizik da će ih ruka pravde uhvatiti u podlim radnjama, a s druge strane još im omogućuje jednostavno skrivanje identiteta i da se predstavljaju kao neka druga osoba.

Teške traume, stigmatizacija, osjećaj krivnje i nemoći su uobičajeni pratitelji zlostavljane djece, koja se potom još moraju, kako bi se počinitelju krivnja dokazala na sudu, višekratno suočiti s dodatnim stresom. »Imala sam primjer spolno zlostavljane maloljetnice, koja je morala istražnim i pravosudnim organima još 11 puta ponoviti svoju traumatičnu priču. Od ginekologinje, policije, centra za socijalnu skrb, suda… Zbog toga se je osjećala još više nemoćnom i krivom, jer je imala osjećaj da joj ne vjeruju.«, Primjer je to lošeg postupanja kojeg je predstavila.

Veoma je važno kakav je prvi kontakt sa zlostavljanim djetetom. Kako kaže Buljan Flander dijete ubijemo pitanjem: »Zašto to nisi prije ispričao?« Ona ocjenjuje da time žrtvi dajemo još više osjećaj krivnje, kao da je sama kriva za nastalu situaciju jer prije nije razotkrila zlostavljanje.

Razvoj interneta je donio i novodobne opasnosti, kojih u potpunosti niti odrasli niti djeca još uvijek nisu svjesni. Dr. Jeffrey DeMarco, voditelj istraživanja pri Crime&Justice skupini NatCen i istraživač na sveučilištu Middlesex u Velikoj Britaniji, govorio je o današnjoj neizmjernoj povezanosti čovjekovog znanja i tehnologije. »Poznavanje i razumijevanje interakcije između znanja i tehnologije je od ključnog značaja za bolju rekaciju na elektroničke oblike kriminaliteta, dobivanje pouzdanih i točnih prijava žrtava te prepoznavanju i uhićenju počinitelja kaznenih djela,« naglasio je.

Marko Puschner iz točke svjesnosti o sigurnoj upotrebi interneta Safe.si je na konferenciji govorio o izazovima s kojima se sreću roditelji kad se njihovo dijete uplete u incident na internetu. »Kod toga je značajno da postupimo promišljeno i brzo. Iako napravljenu štetu ne možemo poništiti, ipak s nekoliko pravih postupaka i poteza na internetu možemo ograničiti nastalu štetu i spriječiti da se incident ponovi u budućnosti.«

Boštjan Poklukar, ministar unutarnjih poslova, koji je bio među govornicima koji su otvorili konferenciju, uporedio je opasnosti interneta s opasnošću cestovnog prometa. »Na početku školske godine smo mnogo govorili o sigurnosti djece na cesti, gdje su jasno postavljena pravila za sve sudionike. Tako bi moralo biti i u digitalnom svijetu, jer to već dugo nije neki paralelni svijet.«

Smatra da nepoštivanje pravila kod vožnje u cestovnom prometu ima teške i ponekad tragične posljedice, te da na internetu nije ništa drugačije.

»Objava neprimjerene fotogrfije može ostaviti psihičke posljedice i na to djecu moramo stalno upozoravati i učiti ih pravilnoj uporabi tehnologije. Osvješćivati ih treba o prednostima te nadasve o opasnostima. To počinje u obitelji, nastavlja se u vrtiću, školi, važni su pri tom razičiti predstavnici društva i mediji« kazao je ministar unutarnjih poslova o preventivi, koja je ključna po mišljenju svih sudionika na konferenciji. Dodao je i kako pri tome svi od policije u slučaju takvih teških zloporaba očekuju brzi rezultat, ali on može biti učinkovit samo ako su policiji na raspolaganju odgovarajući zakonski propisi.«

Print Friendly, PDF & Email