Obilježavamo važan svjetski i europski datum zaštite djece

Kao i svake godine podsjećamo vas na važan datum, 19.studenog, Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece nastao na inicijativu Fundacije svjetskog samita žena (WWSF, engl. Women’s World Summit Foundation) iz 2000. godine s ciljem stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece.

Zlostavljanje i zanemarivanje djece nije problem samo pojedinca ili njegove obitelji, nego problem šire lokalne zajednice te društva u cjelini.

U Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba kroz dijagnostički i terapijski rad zlostavljana i traumatizirana djeca i njihove obitelji mogu dobiti stručnu pomoć. Također, veseli nas da našu web stranicu posjećuju stručnjaci, roditelji i djeca ne samo iz naše zemlje, nego i šire jer nastojimo ne samo kroz klinički rad već i ovim putem djelovati na promjenu ponašanja prema djeci. Svakodnevno smo prisutni u suradnim institucijama, surađujemo sa svim sustavima u kojima se skrbe o djeci. Naši priručnici dostupni su stručnjacima i roditeljima i time doprinosimo općoj i ciljanoj prevenciji na ovom području.

Uz ovaj važan datum koji se obilježava već petnaestu godinu, veseli nas da je ove godine Vijeće Europe kao završetak kampanje Jedan od pet (ONE of FIVE) odredilo još jedan važan datum kojim se nastoji povećati svjesnost, ovaj put ciljano o seksualnom nasilju nad djecom. To je Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja – 18.studenog. Kao i za cijelo vrijeme provođenja Kampanje Vijeća Europe, i ovim se nastoji osigurati da stručnjaci, javnost i oni koji donose odluke poduzimaju praktične korake u razrješavanju ovog problema. Tek kombiniranjem svih napora možemo postići promjene u osiguravanju sigurnog svijeta za djecu.

Kampanja Jedan od pet imala je dva glavna cilja: postići daljnje ratifikacije i implementacije Lanzarote konvencije i unaprijediti znanja djece, odraslih i društva u cjelini u prevenciji seksualnog zlostavljanja i intervencijama u korist djece.

Iako se kampanja završava, i danas i ubuduće, daljnje će se aktivnosti povezane s Europskim danom zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja – 18.studenog , na tom planu nastaviti.

Ponosni smo što je i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba bila dio ove kampanje od samog početka i prvog priručnika koji je prethodio kampanji pa preko niza europskih aktivnosti gdje je Poliklinika uvijek prepoznata kao primjer dobre prakse.

Kampanja Jedan od pet završava u studenom 2015. Novo uspostavljeni Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja Vijeće Europe završetak kampanje obilježava video uratkom kojeg ćete moći pogledati 18. studenog.

Pogledajte video Vijeća Europe: “Reci nekome kome vjeruješ”

Print Friendly, PDF & Email