Dan sigurnijeg interneta

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove obilježava Dan sigurnijeg interneta kroz različite edukativne i preventivne aktivnosti namijenjene djeci, roditeljima, nastavnicima i široj društvenoj zajednici. Cilj je kroz navedene aktivnosti osvijestiti građane o opasnostima s kojima se mogu susresti prilikom korištenja suvremenih tehnologija te ih educirati o načinima sigurnog korištenja Interneta, a posebice:

– o mogućnostima zlouporaba suvremene tehnologije kao što su računala i mobiteli te Internet i društvene mreže

– vrstama i načinu prevencije vršnjačkog nasilja i kaznenih djela na štetu djece proizašlih iz zlouporabe Interneta

– načinima povećanja sigurnosti korištenja Interneta, prvenstveno kada ga koriste djeca, ali i svi ostali članovi društva.

Aktivnosti provode nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije i policijskih uprava, u suradnji s Centrom za sigurniji internet i drugim partnerima na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Dan sigurnijeg Interneta obilježava se 10. veljače svake godine u organizaciji europske mreže „INSAFE“. Navedena mreža sastoji se od nacionalnih centara za podizanje svijesti o sigurnom korištenju interneta u 31 zemlji (27 zemalja članica EU, Island, Norveška, Srbija i Rusija). Osnovna cilj INSAFE mreže je osnažiti djecu i mlade za primjereno, odgovorno i sigurno korištenje Interneta i drugih on-line i mobilnih tehnologija.

Ministarstvo unutarnjih poslova jedan je od strateških partnera Centra za sigurniji internet u Hrvatskoj.

Misija Centra za sigurniji internet je podići razinu osviještenosti djece, mladih, učitelja, nastavnika i roditelja o mogućnostima korištenja Interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja Interneta, te osposobiti djecu za korištenje Interneta na primjeren, odgovoran i siguran način, kao i postojanje referentnog centra znanja i vještina koji postavlja standarde u sigurnosti korištenja Interneta te promicanje vrijednosti internetskih tehnologija na dobrobit šire društvene zajednice.

Više informacija o radu CENTRA ZA SIGURNIJI INTERNET te savjeta o sigurnom korištenju interneta možete naći na Internet stranici:http://www.sigurnijiinternet.hr/.

Aktivnosti koje je policija provela ili planira provesti u okviru Dana sigurnijeg Interneta pogledajte na linku ovdje: http://www.mup.hr/203678.aspx

Print Friendly, PDF & Email