Posljednju srijedu u veljači – Dan ružičastih majica –  obilježavamo kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, s ciljem podizanja javne svijesti o nasilju među djecom. U Poliklinici su se jučer toj temi posvetila djeca iz Dnevne bolnice s voditeljem Dnevne bolnice prim. Domagojem Štimcem, dr. med., psihologinjama Renatom Ćorić Špoljar i Anom Raguž te glavnom sestrom Ivanom Ivančić. Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica djeca su izradila i plakat na kojem su pisala svoje ideje, misli i poruke vezane za temu nasilja među djecom.

S djecom smo razgovarali o tome što se smatra nasiljem među djecom, kako se osjećaju djeca koja doživljavaju, ali i ona koja čine nasilje. Razgovarali smo i o tome na koji način treba reagirati, koja je uloga promatrača nasilja, kome se treba obratiti, koje teškoće se mogu javiti na putu povjeravanja. Također, raspravljalo se o razlikama između dječjeg uobičajenog konflikta i nasilja među djecom.

Djeca su se složila da je nasilje među djecom uvijek nasilje bez obzira radi li se o fizičkom udarcu, tjelesnoj ozljedi ili omalovažavanju, vrijeđanju, ignoriranju,  odbacivanju ili ponižavanju jer takva ponašanja utječu na dijete da se osjeća nelagodno, povrijeđeno, razočarano, tužno, ljuto, odnosno da ne vrijedi i da ga se ne voli. Također, djeca su nam rekla da ih riječi ponekad bole više nego udarci jer ostaju dublje zapisane.

Razgovarali smo o tome da ni odrasli ni djeca ne mogu i ne smiju očekivati da djeca sama rješavaju nasilne situacije, nego da ih mi odrasli moramo potaknuti da se povjere roditeljima, stručnjacima, nastavnicima ili drugim odraslim bliskim osobama o svakom obliku nasilja koje vide ili dožive. Djeca će se povjeriti odraslima u onom trenu kad ih vide kao podržavajuće, kao one koja snažno ne odobravaju bilo koji vid nasilja i, u konačnici, kao one koji su ih spremni zaštiti i pomoći im.

 

Print Friendly, PDF & Email