Bitno.net: O programu prevencije zlostavljanja maloljetnika u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih u Sarajevu

U okviru serijala “Katolici u Bosni i Hercegovini – izazovi, prepreke i odnosi”, kojeg portal Bitno.net donosi uz potporu Agencije za elektroničke medije, novinar Tino Krvavica prikazuje i rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” u Sarajevu koji razvija program zaštite maloljetnika “Because we care” u suradnji s Bosansko-hercegovačkom integrativnom dječjom i adolescentnom psihoterapijskom asocijacijom (BHIDAPA) i prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba:

“… Ako uzmemo u obzir da su se slični uredi u hrvatskim i bosanskohercegovačkim biskupijama počeli osnivati tek unazad godinu dana (nakon motuproprija “Vos estis lux mundi” kojeg je papa Franjo objavio u svibnju 2019.), činjenica da se na ovom projektu radi nekoliko godina duže ukazuje na postojanje vizije i prepoznavanje trenutnih potreba i problema u društvu.

“Priča je zapravo krenula od naših donatora koji su nas potaknuli da ono što već radimo – a to je briga za interes djeteta – sastavimo u obliku službenog dokumenta koji bi obvezao sve naše djelatnike i korisnike”, otkrit će nam Renata Vrdoljak, zamjenica ravnatelja u Nadbiskupijskom centru za mlade.

“Politika o zaštiti djece sastavljena je u skladu s našim zahtjevima, mogućnostima i djelovanjima, a napravili smo je u suradnji s Bosansko-hercegovačkom integrativnom dječjom i adolescentskom psihoterapijskom asocijacijom (BHIDAPA). To je opsežan dokument s brojnim aneksima i ugovorima koji su naši donatori prihvatili, a svi su ga djelatnici trebali pročitati i potpisati suglasnost s istim.”

Tu pak ne prestaje rad na prevenciji nasilja nad maloljetnicima. Kako nam otkriva Renata, cilj je bio upoznati i djelatnike drugih institucija za rad s djecom o potrebi njihove zaštite.

“Osmislili smo projekt ‘Because We Care‘ na kojem već nekoliko godina surađujemo s BHIDAPA-om i profesoricom Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece u Zagrebu. Ona je često gostovala u našem Centru gdje je djelatnicima i grupama držala iskustvena predavanja o metodama i načinima prepoznavanja djece u riziku.”

Naša sugovornica istaknut će kako je upravo ta tema – kako prepoznati koje je dijete žrtva nasilja – glavni izazov u prevenciji.

“Vjerujem da većina nas ima neke kršćanske i ljudske kompetencije zbog kojih bi bili sposobni pomoći djetetu, ali najveći je problem kako to prepoznati, kako znati da je izloženo riziku. Nažalost, mi nemamo točne podatke za BiH, ali prema iskustvu susjednih zemalja smatramo da svako peto dijete doživi neki oblik zlostavljanja.”

Plan im je, dodaje, taj projekt provesti i s crkvenim službenicima.

“Dosad su na našim predavanjima sporadično znali sudjelovati svećenici i redovnice, ali u sljedećoj godini planiramo po prvi puta održati veliko plenarno predavanje za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije. Radi se o oko 200 svećenika kojima ćemo približiti projekt i iskustva koja smo stekli na tom polju.”

Izvor: Bitno.net/ link: https://www.bitno.net/vijesti/svijet/donosimo-pricu-iz-modernog-i-samoodrzivog-nadbiskupijski-centar-ivan-pavao-ii-za-pastoral-mladih-u-sarajevu-zasto-ga-nema-hrvatska/

 

 

Print Friendly, PDF & Email