BESPLATNI PRIRUČNIK: Pogledajte svijet iz mojih cipela – Zašto je temperament važan?

“POGLEDAJTE SVIJET IZ MOJIH CIPELA: Zašto je temperament važan?”novi je priručnik u izdanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Grada Zagreba. Napisale su ga socijalna pedagoginja Dora Kralj, klinička psihologinja Vlatka Križan i socijalna radnica Nikolina Škrlec, s namjerom da pomognu roditeljima i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta, da se mogu “na trenutaj smjestiti u dječje cipele” kako bi osjetili dječji temperament, dječje osjećaje, nemir, tempo i energiju. Priručnik se posebno bavi vrlo osjetljvom, povučenom te  aktivnom/distraktibilnom djecom, a objavljujemo ga u sklopu psiho-edukativne podrške roditeljima u vrijeme koronakrize, jer djeca “u tim cipelama” sklonija su intenzivnijim reakcijama na stres i traumu.

Priručnik u PDF-u možete preuzeti ovdje: POGLEDAJTE SVIJET IZ MOJIH CIPELA: Zašto je temperament važan? (PDF)

Dozvoljeno je preuzimanje, korištenje i prenošenje priručnika uz obavezno navođenje izvora: Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i autorica: socijalna pedagoginja Dora Kralj, klinička psihologinja Vlatka Križan i socijalna radnica Nikolina Škrlec

IZ PRIRUČNIKA:

“Nema osobe koja se priprema na roditeljstvo, a da ne razmišlja i ne mašta o svome djetetu…Što kada se slika o djetetu s njegovim rođenjem promijeni, kada dijete pokazuje neke emocije i ponašanja s kojima se roditelji ne znaju nositi, ne razumiju ih te se u njima bude osjećaji bespomoćnosti, nemoći i krivnje?

Ovim priručnikom želimo polazeći od temperamenta predočiti posebnost i različitosti neke djece čiji nam se roditelji u kliničkoj praksi češće obraćaju za savjet, podršku u odgoju i daljnje smjernice u njihovom odnosu. Riječ je o vrlo osjetljivoj, povučenoj i motorički aktivnoj/distraktibilnoj djeci.

Željeli smo pobuditi neka nova razmišljanja u glavama čitatelja (roditelja i stručnjaka) te ponuditi neke nove mogućnosti i izbore u postupanjima spram njih, a mislili smo kako je najbolji put za to da ih na trenutak smjestimo u dječje cipele kako bi osjetili njihov temperament tj. njihove osjećaje, nemir, njihov tempo i njihovu energiju.

Važno je napomenuti i kako su ova djeca inače rizičnija za neprimjerene postupke odraslih. Taj rizik se povećava u stresnim periodima jer su djeca prilikom izloženosti stresnim i traumatskim iskustvima skloni intenziviranju svojih reakcija. Ako je, kao i u ovom periodu, stresoru izložena cijela obitelj, rizik se dodatno povećava.

Cilj nam je s jedne strane pomoći razumjeti strahove roditelja u svakodnevnim (i stresnim) situacijama, koji nekada budu puni krivnje i osjećaju se bespomoćno te pritom ne vide izlaz iz situacije, a s druge strane pomoći i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta ”iz njegovih (djetetovih) cipela”, da je prihvate te da usporedno zavire u svoje procese, snage i resurse, a kako bi mogli biti zadovoljniji u svojoj ulozi.

Ako smo Vam pomogli vidjeti svijet njihovim očima, mislimo da možete biti ponosni i sretni radi toga jer to znači da će neko dijete koje će vas imati priliku upoznati ili vas poznaje već i dijeli neke trenutke s vama bez obzira u kojoj ulozi bili, imati sretniji dan, više puta biti nasmijano, ponosno nekom svojom osobinom i reakcijom te u konačnici biti zadovoljnije sobom.”

SADRŽAJ

 • Uvod
 • Temperament: Definicija temperamenta, Karakteristike temperamenta
 • Dakle, isti smo ili ipak različiti?
 • Vrlo osjetljivo dijete
 • Povučeno dijete
 • Aktivno/distraktibilno dijete
 • Što očekuju od mene, a što ja mogu?
 • Utjecaj roditelja na pozitivan socioemocionalni razvoj djeteta uz prihvaćanje njegovog temperamenta
 • Zašto odrasli…
 • Umjesto – recite
 • Za kraj: Djeca “u tim cipelama” sklonija su intenzivnijim reakcijama na stres i traumu
 • Pismo vrlo osjetljvog djeteta odraslima
 • Pismo povučenog djeteta odraslima
 • Pismo aktivnog/distraktibilnog djeteta odraslima
 • Umjesto zaključka
 • Literatura

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email