U suradnji s australskim psihologom – psihoterapeutom dr. Russom Harrisom, autorom bestsellera “Zamka sreće” (engl. “The Happiness Trap”) preveli smo na hrvatski i prilagodili njegov video i publikaciju o suočavanju sa koronavirusom (COVID-19), koja je besplatna i dostupna svima. Dr. Harris je 24. ožujka 2020. na svojem You Tube kanalu postavio odličan kratki video i publikaciju “FACE COVID” u kojima donosi skup praktičnih koraka za učinkovito reagiranje na korona krizu, koristeći principe terapije prihvaćanja i posvećenosti (engl. Acceptance Commitment Therapy, ACT). 

Besplatnu publikaciju FACE COVID na hrvatskom jeziku možete preuzeti na linku ovdje:  FACE COVID (PDF)

IZ PUBLIKACIJE FACE COVID dr. Russa Harrisa:

FOKUSIRAJTE SE NA ONO ŠTO MOŽETE KONTROLIRATI

Korona kriza može utjecati na nas na mnogo različitih načina: fizički, emocionalno, ekonomski, socijalno i psihološki. Svi mi smo (ili ćemo uskoro biti) suočeni s vrlo stvarnim izazovima raširene ozbiljne bolesti i nesposobnosti zdravstvenih sustava da se nose s tim, socijalnim poremećajima i poremećajima u zajednici, ekonomskim padom i financijskim problemima, preprekama i prekidima u mnogim aspektima života … i popis se nastavlja.

A kad smo suočeni s bilo kojom vrstom krize, strah i tjeskoba su neizbježni; to su normalni, prirodni odgovori na zahtjevne situacije prožete opasnošću i neizvjesnošću. Suviše je lako izgubiti se u brizi i razmišljanju o svim vrstama stvari koje su izvan vaše kontrole: što bi se moglo dogoditi u budućnosti; kako virus može utjecati na vas ili vaše voljene ili vašu zajednicu ili vašu zemlju ili svijet – i što će se tada dogoditi – i tako dalje. I dok je za nas potpuno prirodno da se izgubimo u takvim brigama, to niti je korisno, niti pomaže. Zapravo, što se više fokusiramo na ono što nije pod našom kontrolom, to je vjerojatnije da ćemo se više beznadno ili tjeskobno osjećati. Dakle, jedna najkorisnija stvar koju svatko može učiniti u bilo kojoj vrsti krize – koja je povezana s koronom ili na neki drugi način – jest: fokusirati/usredotočiti se na ono što možemo kontrolirati.

Ne možete kontrolirati ono što se događa u budućnosti. Ne možete sami kontrolirati korona virus, ili svjetsku ekonomiju ili kako vaša vlada upravlja cijelim ovim jezivim neredom. I ne možete čarobno kontrolirati svoje osjećaje, eliminirajući sav taj savršeno prirodan strah i tjeskobu. Ali možete kontrolirati ono što radite – ovdje i sada. I to je važno.

Jer ovo što radite – ovdje i sada – može napraviti ogromnu razliku za vas, i svakoga tko živi s vama, i značajnu razliku za zajednicu koja vas okružuje. Realnost je da svi imamo daleko veću kontrolu nad svojim ponašanjem nego što imamo nad svojim mislima i osjećajima. Dakle, naš cilj broj jedan je preuzeti kontrolu nad našim ponašanjem – ovdje i sada – kako bismo učinkovito odgovorili na ovu krizu.

To uključuje kako bavljenje našim unutarnjim svijetom – svim našim teškim mislima i osjećajima – tako i našim vanjskim svijetom – svim stvarnim problemima s kojima se suočavamo. Kako ćemo to učiniti? Pa, kad se digne velika oluja, brodovi u luci spuštaju sidra jer, ako to ne učine, odnijet će ih more. I naravno, spuštanje sidra ne čini da oluja nestane (sidra ne mogu kontrolirati vremenske prilike), ali ona mogu držati brodove mirno u luci, dok oluja ne prođe u svoje vlastito vrijeme.

Slično tome, u krizi koja je u toku, svi ćemo proživjeti “emocionalne oluje”: misli koje nam se vrte u glavi koje nisu od pomoći i bolne osjećaje koji prožimaju naše tijelo. A ako nas ta oluja unutar nas proguta, ništa učinkovito ne možemo učiniti. Dakle, prvi praktični korak je “spustiti sidro”, koristeći jednostavnu ACE formulu:

A = Akceptirajte/prihvatite svoje misli i osjećaje

C = Centrirajte/vratite se u svoje tijelo

E = Efikasno se uključite u ono što radite

Istražite ove točke jednu po jednu u besplatnoj publikaciji dr. Russa Harrisa koju smo preveli na hrvatski i možete ju preuzeti na linku ovdje:

FACE COVID (PDF, hrvatski jezik)

Posebno zahvaljujemo Anesi Vilić, prijateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba iz Sarajeva na prijevodu i prilagodbi publikacije i videa.

Print Friendly, PDF & Email