APEL PSIHOLOGA: “Pozivamo vlast da napokon počne jačati kapacitete sustava socijalne skrbi”

Na web stranici Zagrebačkog psihološkog društva jutros je objavljen apel povodom tragičnog slučaja preminule zlostavljane 2,5 godišnje djevojčice iz Nove Gradiške kojeg prenosimo u cijelosti:

“Rastužuje nas što nova tragedija pokazuje kako naše društvo ništa nije naučilo iz svih onih prethodnih. Znamo da nas ovakve tragedije čine ljutitima, očajnima i bespomoćnima te bude u nama potrebu da nađemo krivca i koliko god je to razumljivo, nažalost nije učinkovito. Dapače, može biti i kontraproduktivno pa i opasno. Nekritično kolektivno prozivanje bilo kojih stručnjaka može dovesti do novih tragedija jer potpiruje nezadovoljstvo i daje dodatan vjetar u leđa ljudima sklonima preuzimanju pravde u vlastite ruke.

Sjećamo se slučaja od prije dvije godine (koji je bio povod nastanku teksta koji dijelimo), a nakon kojeg je slijedilo ubojstvo dva djelatnika jednog Centra za socijalnu skrb. Naime, dok u javnosti zaborav nakon ovakvih tragedija nastupa brzo i ne rezultira nužnim promjenama, oni koji nastavljaju raditi s obiteljima u riziku su, između ostaloga, upravo djelatnici i djelatnice centara za socijalnu skrb. Nije nam danas namjera procjenjivati (ne)postojanje propusta jer znamo da to ne možemo iz novinskih članaka i bombastičnih naslova izvučenih iz konteksta. Ono što nam jest namjera je podsjetiti da odgovornost ne može biti kolektivna, ona leži (ako se tako dokaže) na pojedincima, a ona najveća na vladama koje kontinuirano, svjesno i na različite načine zanemaruju djecu i njihovu dobrobit.

Ovim putem zato pozivamo na to da, umjesto jednostranih optužbi, ova vlast napokon počne jačati kapacitete sustava socijalne skrbi s:

dovoljno stručnih radnika i radnica,

dovoljno supervizije i drugih oblika podrške za njihov rad,

dovoljno mjesta u domovima i udomiteljskim obiteljima.

Pozivamo i na ravnopravniju uključenost drugih službi za preuzimanje odgovornosti za brigu o djeci – pravosuđa, policije, obrazovanja i zdravstva.

Pozivamo na više građanske odgovornosti svih koji i koje su ikada svjedočile nasilju i neprimjerenim odgojnim postupcima nad djecom, a nisu reagirali.

Pozivamo i medije da svoj posao rade u skladu s etičkim kodeksom struke, kloneći se senzacionalizma i intervjuiranja direktno pogođenih, traumatiziranih i tugujućih ljudi koji su izuzetno ranjivi i osjetljivi, a medijska izloženost doprinosi riziku dodatne traumatizacije kroz iznošenje neprimjerenih informacija o privatnim i vrlo osobnim temama.

Na kraju pozivamo hrvatsku Vladu (Vlada Republike Hrvatske) da, s obzirom na to da se radi o temama koje zahtijevaju široko poznavanje struke, prakse kao i multidisciplinarnost, barem jednaki prostor koji za razgovor nudi različitim građanskim inicijativama omogući i strukovnim udruženjima.

Djeca su odgovornost svih nas. Mi smo to selo koje ih odgaja. Mi smo ti koji biraju one koji odlučuju o politikama, o postotku proračuna koji se ulaže u različite oblike brige o djeci, mi smo odgovorni za vlastito ponašanje u situacijama u kojima svjedočimo nasilju i na kraju, mi smo odgovorni i za govor mržnje i poticanje na nasilje u komentarima na društvenim mrežama i ispod tekstova na raznim portalima.

Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama, stručnošću i kontinuiranim angažmanom krenuti u stvaranje boljeg sutra za svu djecu za koju danas nije prekasno.

Uz duboku sućut onima bliskima preminuloj djevojčici

Zagrebačko psihološko društvo

Izvor: Zagrebačko psihološko društvo

NAJBOLJI INTERES DJETETA – ŠTO JE TO I TKO JE TU DA GA ŠTITI

Print Friendly, PDF & Email