Prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gostovala je u Dnevniku HRT-a 22. rujna 2021. povodom Dana nasilja nad ženama, te se osvrnula na problem da se kod nas i dalje nedovoljno prijavljuje nasilje, kako je na povećanje nasilja u obitelji djelovala pandemija te zašto se pojam otuđenja djeteta koristi za procjenu ugroženosti dobrobiti djeteta, konfliktnog razvoda i roditeljstva:

– Rasprave o otuđenju nisu samo naš fenomen. Zapravo to je jedna rasprava između nečeg, što bih ja rekla struka, i nečega što bih rekla da je društveno-politički diskurs u kojem ljudi nisu zadovoljni s nekim odlukama pravosuđa, centara za socijalnu skrb. U toj raspravi dovodi se u pitanje neke vrlo jasne koncepte kao što je koncept jednog psihološkog stanja djeteta koje mi u profesionalnom žargonu nazivamo otuđenje djeteta. Ono što je meni bilo zanimljivo kao stručnjakinji koja se s ovim bavi godinama i koja sam sada unutar UNICEF-ovog projekta gdje smo razvili listu za procjenu ugroženosti dobrobiti djeteta konfliktnog razvoda i roditeljstva, dakle mene je zaista zanimalo kako to da dio mojih kolegica i kolega u udrugama koje iznimno cijenim je zapravo ušlo u taj rat protiv pojma otuđenja djeteta.

Ako bi mi zaista izbacili pojam otuđenja djeteta dogodilo bi nam se ono što se narodski kaže „da sa prljavom vodom izbacimo i dijete“. Dakle, pojam otuđenja je nužan da bi se znalo kakav oblik pomoći i zaštite dijete treba dobiti. Jedno je sigurna činjenica, da se akademska zajednica, pravosuđe i centri za socijalnu skrb nisu „udružili“ protiv žena sa ciljem da im se oduzimaju djeca. To je činjenica.

Krenuli smo iz suprotstavljenih pozicija. Početna pozicija ekipe s kojom ja radim je da se u konfliktnom razvojnom roditeljstvu događaju često neodgovarajući roditeljski postupci i manipulativni roditeljski postupci. Ovo je sad trenutak da počnemo razgovarati kako da uvedemo neke nove modele rada, recimo Kanada ima high conflict forums, Nizozemska ima isto neka rješenja, svakako ovo nije trenutak da se borimo jedni protiv drugih, ovo je trenutak da zajedno imamo u fokusu dijete i ponavljam, da ne izbacimo „s prljavom vodom i bebu“ – zaključila je prof. dr. sc. Marina Ajduković.

Izvor: HRT

 

Print Friendly, PDF & Email