Dnevni list 24sata organizirao je okrugli stol na temu visokokonfliktnih razvoda i ravnopravnog roditeljstva:

“Od 3321 djeteta čiji su se roditelji lani razveli, njih 2867 pripalo je majci, 325 očevima, a kod ostale djece skrb je podijeljena između oba roditelja, moglo se čuti na okruglom stolu Ravnopravno roditeljstvo.

Okrugli stol u ponedjeljak organizirao je dnevni list 24sata, a sugovornici su bili eminentni stručnjaci iz tog područja.

– Iako je u Hrvatskoj gotovo 80 posto brakorazvodnih parnica koje se okončaju sporazumno, oko 20 posto je visoko konfliktnih razvoda – istaknula je sutkinja Marina Parać Garma iz Općinskoga građanskog suda u Zagrebu. Objasnila je kako je do prije 25 godina sud uvijek skrb dodjeljivao majci, no vremena su se promijenila.

– Sudske odluke moraju pratiti život, pa je danas puno više očeva koji sudjeluju u brizi o djetetu. Stoga sam protivnik šabloniziranih odluka i smatram da se svakom slučaju treba prilaziti individualno – dodala je. Psiholog Bojan Klapčić predstavljao je udrugu Ravnopravno roditeljstvo. Kazao je kako prema njegovom iskustvu u konfliktnim brakorazvodima najčešće postoji podloga u psihološkom poremećaju ili čak psihičkoj bolesti kod jednog ili oba roditelja te je pozvao institucije na brzu reakciju.

– Sustav je potkapacitiran i umjesto da umanjuje konflikt u začetku, ponekad sam dolijeva ulje na vatru. Potrebna je rana intervencija – kazao je Klapčić. Sudionioci su kazali i kako je velik problem dugotrajnost postupaka te da bi se trebalo poraditi na njihovom ubrzavanju. Najčešći problem pritom je nesuradnja pojedinih roditelja. Dječja psihologinja Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba istaknula je kako svaki razvod braka na dijete ostavlja trajne posljedice.

– Primjerice, dijete staje na stranu jednog roditelja i nauči govoriti ono što od njega očekuju čuti. Odbačenog roditelja često zove osobnim imenom umjesto mama ili tata, kasnije taj roditelj postaje “on” ili “ona”, da bi ga na koncu posve depersonalizirao kao roditelja. To vodi do ozbiljnih psihijatrijskih poremećaja – kazala je Buljan Flander. Kako bi se u takvim postupcima zaštitilo dijete, potrebno je prije svega voditi se smjernicama o najboljem interesu djeteta.”

Tekst u cijelosti pročitajte na linku: https://www.24sata.hr/tech/pomozimo-djeci-ravnopravno-roditeljstvo-nam-je-imperativ-577622

Print Friendly, PDF & Email