24sata: Emocionalno zlostavljanje djeci narušava vjeru u vlastite mogućnosti

Povodom slučaja prijave za zlostavljanje učenika u Osnovnoj školi u Medulinu protiv vjeroučiteljice objavljen je 10. listopada 2018. tekst u 24sata, a komentar o posljedicama emocionalnog zlostavljanja po djecu dala je psihologinja Poliklinike Mia Roje:

“Mia Roje, magistra psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba kaže da se ovakvim postupcima djeci narušava vjera u vlastite mogućnosti.

– Djeca koja trpe emocionalno zlostavljanje imaju jednako teške, a u nekim slučajevima i teže posljedice od djece koja trpe tjelesno zlostavljanje. Narušeno im je samopouzdanje, samopoštovanje, vjera u vlastite mogućnosti suočavanja s problemima u životu. Mogu biti anksiozna i depresivna, a emocionalno zlostavljana djeca ponekad koriste i samoozljeđivanje kao fizičku manifestaciju svoje unutarnje boli. Posebno ako nasilje čini neka njima važna osoba ili osoba od autoriteta, što su uglavnom roditelji i nastavnici, djeca počinju vjerovati njihovim riječima i vidjeti sebe u negativnom svjetlu. Često se događa da uče nasilno ponašanje te se jednako tako (ili još gore) ponašaju prema vršnjacima, životinjama, ukućanima, a nedostaju im druge vještine rješavanja problema. Druga krajnost može biti nesvjesno ulaženje u odnose u kojima će se ljudi ponašati prema njima nepravedno i nasilno, a oni će dobiti potvrdu da su jedino to i zaslužili. Nijedan oblik nasilja nije opravdan te je djecu i mlade od rane dobi važno prije svega primjerom učiti adekvatnim metodama rješavanja problema – kaže dječja psihologinja Roje.”

Tekst u cijelosti pročitajte na linku: https://www.24sata.hr/news/vjerouciteljica-jos-radi-napala-ucenike-skarama-i-udarala-ih-594491

Print Friendly, PDF & Email