24 sata: “Roditelji s Kajzerice su užasnuti novom ‘igrom’ s TikToka: ‘Leći ću pred jureći auto, ti snimaj!”

Nakon upozorenja OŠ Kajzerica roditeljima učenika da se među djecom širi opasna nova igra “izazova” prekoa TikToka, novinari 24 sata 

Gordana Buljan Flander, dječja psihologinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ističe da je djeci i mladima virtualni svijet realan barem jednako kao što je nama odraslima realan ovaj oko nas.

– Istraživanja u inozemstvu i u Hrvatskoj pokazuju da internet i društvene mreže koriste svi ili gotovo svi mladi, i to velik dio svog dana (i noći), daleko prije pandemijske godine. Koliko god smo prije pandemije upozoravali na opasnosti puno vremena pred malim ekranima, u zadnjoj godini mali ekrani postali su nam skoro isključivi prozor u svijet, barem u nekim periodima. Posao, škola, druženje, zabava – sve se odvijalo i još uvijek se velikim dijelom odvija na tim istim ekranima za koje smo prije govorili da nas udaljavaju. Unatoč brojnim prednostima malih ekrana i društvenih mreža koje dolaze do izražaja uslijed korone, ne smijemo zaboraviti da opasnosti i dalje postoje, a neke i više nego ranije. Primjerice, relevantne svjetske institucije upozoravaju na porast seksualne eksploatacije maloljetnika putem suvremenih tehnologija od početka zdravstvene krize – otkriva Buljan Flander.

Naglašava da opisana igra nažalost uopće nije igra, nego predstavlja vrlo opasan izazov s priličnim potencijalom da se svidi mladim ljudima te nije ni prvi, a vjerojatno ni posljednji takav.

– Zašto mladi prate TikTok izazov kojim riskiraju život? Slično smo se pitali kad su mladi pogibali snimajući selfije na vagonima ili drugim opasnim mjestima. Iako nam adolescenti izgledaju kao mali veliki, njihov mozak nije jednak kao mozak odraslih osoba. U tom su smislu prije “veliki mali”. Neurorazvojne specifičnosti adolescencije uključuju sklonost rizicima i traženje uzbuđenja uz uvjerenje u vlastitu neranjivost, ideju da se baš njima neće dogoditi nešto loše, iako znaju da je ono što čine opasno. Nadalje, adolescenti puno više vrednuju kratkoročne nego dugoročne posljedice pa je primjerice nekoliko lajkova koji predstavljaju socijalno odobravanje (od iznimne važnosti u toj dobi) adolescentima važnije od mogućih negativnih posljedica do kojih može doći kasnije, čak i ako bi one mogle biti jako opasne – nastavlja. To ne znači da nema pomoći i da će se adolescenti neminovno pokoravati ovakvim “igrama”.

– Kad se dogodi neki negativan ili čak fatalan ishod, često smo skloni upirati prstom i tražiti krivce, kako u roditeljima, tako u medijima ili društvenim mrežama. Puno je konstruktivnije savjetovati roditelje od najranije dobi djece kako se uključiti u njihove virtualne živote, ponuditi im vodstvo, strukturu, granice i model od kojeg će učiti o pozitivnom umjesto destruktivnom korištenju suvremenih tehnologija. Važno je da od rane dobi dijete dobiva vrlo jasnu poruku da je poželjno razgovarati o raznim temama u obitelji, da roditelje zanima kako su i da, čak i kad se na njih ljute, ne prestaju ih voljeti. Važno je da kroz cijeli život djeca dobivaju pažnju i potkrepljenje za trud, uspjeh, svoje pozitivne osobine i kvalitete jer, ako im nedostaje pažnje, počet će ju tražiti na destruktivne načine. Kod male djece to može biti neposluh, kod adolescenata primjerice upravo sudjelovanje u ovakvim izazovima. Jednom kad imamo adolescenta s malim ekranom nemoguće je potpuno nadgledati i kontrolirati što radi, gleda i u kakve se opasnosti upušta. Tada se ubiru plodovi cijelog odgoja i odnosa koji je izgrađen. I ovaj TikTok izazov je prilika da se s djecom razgovara o društvenim mrežama, ovakvim i sličnim izazovima, da ih se pita za mišljenje, kako i zašto do toga dolazi, kako bi oni spriječili da se njihovi vršnjaci izlažu takvim opasnostima, što bi trebali činiti odrasli (…), uvažavati njihovo mišljenje i pažljivo ga usmjeravati – kaže dječja psihologinja.”

Izvor: 24 sata: LINK:

 

Print Friendly, PDF & Email