Psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić odgovorila je na 24 pitanja u vezi utjecaja pandemije na mentalno zdravlje u videu objavljenom 22. travnja 2021. na platformama dnevnog lista 24 sata:

– Roditelji trebaju djeci objasniti koje su posljedice pandemije i situacije u kojoj se nalazimo, ali jako je bitno ne dizati paniku. Ako se svi ponašamo mirno i radimo sve što je u našoj moći da ostanemo zdravi i djeca će to prihvatiti – rekla je Selak Bagarić, te naglasila kako je ova situacija teška i za roditelje i djecu i da se nada da će ovo čim prije proći i da ćemo ovo razdoblje pamtiti po tome da naučimo nešto novo i posložimo prioritete:

– Većina djece iza traumatskih događaja se dobro oporavi ako ima podršku i razumijevanja. Naravno da postoji rizik od toga da će cijela ova situacija utjecati na emocionalni i socijalni razvoj zbog velikih gubitka – djeca nemaju normalno društvo prijatelja, nemaju dinamiku na koju su se navikli – kaže Selak Bagarić. Objasnila je kako je u ovoj situaciji s djecom potrebno odrediti vremenski raspored obavljana pojedinih zadaća, a bitna je i igra, posebice ona otvorenom.

Razgovor u cijelosti pogledajte u naslovnom videu.

 

Print Friendly, PDF & Email