24 sata: “Evo zabavne igre za dane kad je cijela obitelj u svoja 4 zida”

Portal dnevnog lista 24 sata predložio je svojim čitateljima da se zabave uz “Kartice za kišne dane” koje je kreirala psihologinja naše Poliklinike Tea Brezinšćak. Novinarka Marijana Matković tako u članku pod naslovom “Evo zabavne igre za dane kad je cijela obitelj u svoja 4 zida” objavljenim 5. travnja 2020. piše:

“Za sve one koji se ovih dana suočavaju s problemima u komunikaciji sa članovima obitelji, a posebno djecom, kojoj nije lako podnijeti činjenicu da su puno više zatvorena u kući, ne mogu se družiti s vršnjacima i trebaju nositi s nizom situacija koje možda i ne razumiju, ili ih plaše, stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ovih dana često objavljuju zanimljive savjete.

Među njima je i besplatna brošura pod naslovom ‘55 ideja za obiteljske aktivnosti koje povezuju i grade psihološku psihološku otpornost’ (koju možete besplatno skinuti sa stranice), a koje je kao svojevrsnu pomoć za roditelje osmislila i prikupila psihologinja Tea Brezinšćak.

Ideje su posložene u kartice, s tim da na pitanja odgovaraju najmanje dva igrača, dok u izazovima sudjeluju svi ostali. Igra će biti najzanimljivija djeci između 7 i 11 godina, no mogu je igrati svi koji se žele malo nasmijati i kreativno ispuniti vrijeme, ističe autorica.

Kartice treba isprintati i izrezati. Igrati možete tako da ih pomiješate, pa izaberete jednu, ili tako da igrač bira jedan broj između 1 i 55, pa izabere karticu koja je pod tim brojem u redoslijedu. Dobro je znati: nema točnih i pogrešnih odgovora, crteži koje treba napraviti ne moraju biti savršeni, jer je cilj zabava, a ne ocjena, a dozvoljeno je napraviti i malo nereda. Jedino je važno da nisu povrijeđeni ničiji osjećaji, te da ništa ne oštetimo.

Evo nekih izazova koji donose kartice:

Superjunaci

Zamislite da ste superjunaci! Kako izgledate?  Koje su vaše posebne moći? Kako se zovete?  Za što se borite? Ispričajte priču, a ako želite, možete se nacrtati kao super junaka ili izraditi od plastelina, odnosno kolaža.

Stroj za teleportaciju

Na tavanu ste pronašli stroj za teleportaciju! Gdje želite putovati i zašto? Opišite i nacrtajte svoje putovanje.

Savršen dan

Zamislite kako bi izgledao savršen dan koji biste proveli zajedno, kada bi to bilo moguće. Ispričajte ili nacrtajte kako se zamišljate, pa usporedite.

Koliko se dobro poznajete?

Pokušajte se prisjetiti ili pogoditi koja je drugoj osobi
– najdraža boja
– najdraža životinja
– najdraža hrana
– najdraže mjesto.
Jeste li pogodili? Što još možete pogađati?

Medalja za hrabrost

Prisjetite se nečeg što vam je bilo teško, ili ste se bojali, ali ste uspjeli to napraviti. Što vam je u tome pomoglo? Nacrtajte jedni drugima medalje za hrabrost.  ”

Izvor: 24 sata: https://www.24sata.hr/lifestyle/evo-zabavne-igre-za-dane-kad-je-cijela-obitelj-u-svoja-4-zida-685325

 

Print Friendly, PDF & Email