U organizaciji UNICEF-a, 28. lipnja 2024. godine predstavljeni su početni rezultati Analitičke procjene primjerenosti naknade i dopusta za rad udomitelja, kao i opskrbnine za djecu u udomiteljstvu.

Zahvaljujući kvalitetnoj i kontinuiranoj intersektorskoj suradnji na zaštiti svih prava djece, ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba sudjelovala je zamjenica ravnateljice, dr.sc. Renata Ćorić Špoljar.

Naime, Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Institutom za istraživanje ekonomske politike (Economic Policy Research Institute – EPRI), Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za socijalni rad proveo je istraživanje o primjerenosti naknade i dopusta za rad udomitelja, kao i opskrbnine za djecu u udomiteljstvu.

Predmetno istraživanje sastavni je dio Programa suradnje Vlade Republike Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u razdoblju od 2023. do 2027. godine, operacionaliziranim kroz Dvogodišnji plan rada za 2024. i 2025. godinu.

Istraživanjem će se po prvi puta na nacionalnoj razini osigurati relevantni podaci o primjerenosti postojećih udomiteljskih potpora, njihovom učinku i doprinosu zadovoljavanju razvojnih potreba djece, uključujući i utvrđivanje utječe li visina opskrbnine za djete i udomiteljskih naknada (uključujući i dopuste) na odluku da osobe postanu udomitelji.

Print Friendly, PDF & Email